TEST: Campingaz 400SG

Door – op september 02, 2014 – in TESTS met 2 reacties
TEST: Campingaz 400SG

EIGENSCHAPPEN

 • 2x Xcelerate™ brander van 2200 W.
 • 2x 155 g/h gasverbruik.
 • 1 L water koken duurt 10 minuten.
 • Piezo ontsteking.
 • Gewicht: 7 kg.
 • 9:30 h brandtijd (R907).

 

EERSTE INDRUK

Een grote 2-pits brander die wel wat wegheeft van een mooie ‘tuin-BBQ’. Misschien wel té groot voor op de camping?! Met de nieuwe Xcelerate branders en windfilter zou hij beter bestand zijn tegen wind en met de afneembare grillplaten kun je wisselen tussen ‘normaal’ koken en grillen. Een piezo ontsteker i.c.m. nieuwe gasknoppen moet het ontsteken en reguleren van de branders nóg makkelijker maken.

KOKEN MET DE 400SG

Het ontsteken van de branders gaat zeer eenvoudig. Gasknop op de lage stand, piezo ontsteking indrukken en klaar. Wij hebben gekozen voor een normale pit en de grillplaat.

Je merkt, bij de ‘normale’ brander dat de wind nog wel een beetje vat heeft op de vlam, maar door de nieuwe brander (Xcelerate™) en het nieuwe rooster om de brander zelf is dit vele male minder dat wat we gewend zijn van Campingaz. Met als positief gevolg dat de brander minder energie verspilt en dus het water sneller aan de kook weet te brengen.

De grillplaat is voor ons iets nieuws en is dan ook even wennen. Zelfs op de laagste gas-stand wordt hij erg heet. Een broodje, paprika, ananas of champignon is in een paar tellen klaar. Vis, of bv. vlees kun je er ook mee grillen maar daarmee moet je iets voorzichtiger zijn. Leg het dan niet in het midden van de grillplaat, maar een beetje aan de zijkant waar het minder heet is.

Het schoonmaken van het toestel gaat vrij eenvoudig. Bijna alle onderdelen kunnen uit elkaar wat het schoonmaken makkelijker maakt. Ook is het toestel met onderdelen compact op te bergen en af te sluiten.

NADELEN

 • Grillplaat wordt erg heet en niet geschikt voor het bereiden van dikkere ingrediënten.

VOORDELEN

 • Piezo ontsteking en Xcelerate™ branders + windfilter voor optimaal gebruik bij wind.
 • Combifunctie van ‘normale’ brander en grillplaat.
 • Sneller koken van water t.o.v. het oude model.

CONCLUSIE

Al met al zijn we verrast door het resultaat. Helaas is het niet mogelijk is om de grill op een (hele) lage temperatuur te zetten (omdat de gasknop maar twee standen heeft; laag en hoog) en prettig grillen is daarmee lastig! De brander zal absoluut niet snel uitwaaien en verhoogt daarmee het gemak en efficiëntie. Het is en blijft een groot model maar de windbestendige branders zijn toch het grootste pluspunt van deze brander.

Share

2 reacties

 1. Inderdaad een leuk toestel, echter de grillplaat is door de hitte disfunctioneel. We hebben verschillende dingen geprobeerd om te grillen. Met als resultaat een volledig verkoolde maaltijd en grillrooster en een hongerige maag.

 2. Heb een 400SG aangeschaft. Het ziet er mooi uit, maar dat is het dan ook.Het apparaat start slecht en met een klap op. Ik heb een eerste ingeruild omdat die ook vlammen bij de venturi gaf. De vlam is inderdaad niet goed laag te zetten. Ook als je hem uitdraait geeft dat steeds een vervelende plof. De zuurstof/gasverhouding is niet goed. De grillplaten zijn niet buikbaar omdat ze te heet worden. Ik heb Campingaz/Coleman een mailtje met een filmpje van de slechte werking gestuurd. Die reageren niets eens. Ik zou dit apparaat niet weer kopen. Er zijn eigenlijk maar 2 merken die echt goede kooktoestellen leveren, de lelijke gietijzeren Foker gaskomfoors en de Cogas JV gaskomfoors die aardig aan de prijs zijn. De rest is pruttel.
  Voor mij heeft Campingaz in ieder geval afgedaan, dat merk koop ik niet meer.

Geef een reactie