Edelhert – Algemeen

Door – op oktober 30, 2013 – in EDELHERT met geen reacties

ALGEMEEN

Termen, Afmetingen, Verpsreiding, Waarneming +

TERMEN

LATIJN: Cervus Elaphus Red deer
VROUW: Hinde/koe Cerf élaphe
MAN: Hert/bok Rothirsch
JONG: Kalf Ciervo Rojo
SLAAPPLEK: Ligplaats Cervo nobile

AFMETINGEN

LENGTE MAN:   180-210 cm  
LENGTE VROUW:   150-180 cm  
SCHOUDERHOOGTE:   ±100 cm
HERT(MAN):   ±130 kg  
HINDE(VROUW):   ±70 kg  

 VERSPREIDING

WAARNEMING

HET DIER ZELF: Het edelhert is schuw, maar zeker waar te nemen. De meeste kans heb je in ‘open’ velden met hier en daar wat beschutting. Tijdens de bronst (september-oktober) een stuk minder schuw en redelijk makkelijk te vinden door het geluid dat hij dan maakt (burlen). Het geluid van het hert draagt soms honderden meters, tot kilometers ver. Het kan dus even duren voor je hem daadwerkelijk gevonden hebt!

SPOREN: Loopsporen vind je op zandpaden langs de rand van open velden maar ook op modderachtige stukjes grond. Uitwerpselen zijn te vinden in de open velden of op/langs wildwissels.


LEEFWIJZE

Voedsel, Voortplanting+

VOEDSEL

Plantaardig (herbivoor)

Eet gras, heide en kleine struiken. Ook boombast staat op het menu evenals eikels in de herfst. In de winter moet hij het meer hebben van naaldbomen, knoppen en twijgen.

 

VOORTPLANTING

MONOGAAM:   Nee
PAARTIJD:   Herfst
DRAAGTIJD:   32-35 weken (tot mei-juni)
MAX. LEEFTIJD   +- 15 jaar

HUISVESTING

Habitat, Slaapplek+

HABITAT

Loofbossen, Naaldbossen, heidegrond, grasvlaktes, tot (boven) de boomgrens.

SLAAPPLEK

Het hert kent geen vaste verblijfplaats zoals bijvoorbeeld de vos of das. Het hert lig net als een ree in een slaapplek (schoongeveegd stukje grond).


De etende das is een foto afkomstig van Kip Soep via Flickr.com

Share

Geef een reactie