Test: Gevriesdroogd voedsel vs. Home-made voedsel

Door – op februari 12, 2014 – in TESTS met geen reacties

Inhoud

   1. Over voeding in het algemeen
   2. De test
   3. Conclusie
   4. Tips & Tricks
   5. Tabellen uit de test
   6. Waar te koop

Over voeding in het algemeen

Voeding (en drinken) speelt een belangrijke rol in ons leven. Het is namelijk een primaire levensbehoefte, de resterende behoeften komen op de 2e plaats.

Voedsel is de brandstof en dus de energiebron voor het lichaam. Zonder voeding loopt het niet. Voedsel voor het menselijk lichaam kun je ook wel vergelijken als diesel voor een diesel-motor. Deze laat je ook niet vollopen met benzine. Voedsel voor het lichaam moet dus wel voedzaam zijn en in de juiste hoeveelheden.

Zo heeft een lichaam o.a. vitaminen, mineralen, vezels, proteïnen en koolhydraten nodig. Dit haal je uit voeding. Bij normale inspanning op een doordeweekse dag heeft de man gemiddeld 2500 kcal. nodig en de vrouw 2000 kcal. Wanneer je besluit een huttentocht te gaan maken, te gaan klimmen of wildwatervaren, dan ben je vaak 1 of meerdere dagen achtereen actief bezig. Op die momenten is het vooral belangrijk om op je voeding te letten. De gemiddelde 2500 of 2000 kcal. zijn dan niet meer voldoende.

Omdat je op die momenten vaak veel aan het reizen bent, wil je het liefst zo min mogelijk gewicht en volume meenemen. Daarnaast wil je ook nog op de prijs van de voeding letten. De zakjes zijn namelijk duurder ten opzichte van zelf samengesteld voedsel. Daarnaast komt het voor dat het eten van gevriesdroogd voedsel je soms te veel wordt.

Daarom heeft het test-team van Outdooridee.com verschillende zakjes gevriesdroogde voeding vergeleken met home-made voeding. Deze zijn opgedeeld in 3 verschillende tabellen: ontbijt, avondeten en overig.

Mede mogelijk gemaakt door:

sponsoren


De test

Het test-team heeft gekeken naar een 7-tal aspecten tijdens het testen van gevriesdroogd- en home-made voedsel. De aspecten zijn: energiewaarden, gewicht, bereidingstijd, bereidingswijze, smaak, restanten en kosten.

Elk gerecht is door afzonderlijke testers beoordeeld, aan de hand van de 7-tal aspecten. Met deze aspecten in het achterhoofd hebben de testers de gerechten een cijfer gegeven. Het gemiddelde van deze verschillende cijfers, staan uiteindelijk onderaan in elke tabel.

 

Conclusie

Zoals in de onderstaande tabellen af te lezen is, liggen de scores van de verschillende maaltijden niet ver uit elkaar. Zo scoren de gevriesdroogde maaltijden allen hoog wanneer het gaat om het gewicht. Daarnaast scoren de home-made maaltijden hoog wanneer het gaat om de kosten. Qua energie waardes, bereidingstijd en -wijze liggen beide partijen ontzettend dicht bij elkaar. Op het aspect gemak steken de gevriesdroogde maaltijden met kop en schouders uit boven zijn tegenstander. Dit trekken de home-made maaltijden weer een beetje recht met de aspecten smaak en kosten.

Uiteraard maakt de omgeving veel verschil als het gaat om een maaltijd bereiden. Bij lange en/of zware tochten, zal je sneller kiezen voor een gevriesdroogde maaltijd. Gemak en voedingswaarden hebben dan een streepje voor, vanwege de snelle bereidingswijze en vanwege de goed behouden vitaminen en mineralen. Wanneer de omstandigheden goed zijn, kun je wat meer tijd uittrekken voor je maaltje en kun je zelfs ‘afwassen’. Naast deze aspecten, is er voor het aspect ‘gewicht’ ook wat te zeggen. Wanneer je al veel materiaal mee hebt en je kunt bezuinigen op het gewicht van eten (zonder dat de voedingswaarden achteruit gaan) en brandstof dan doe je dat. Rouwe rijst en pasta zul je bijvoorbeeld veel langer moeten koken dan een gevriesdroogde maaltijd, waardoor brandstof sneller op zal gaan. Op deze manier kun je weloverwogen beslissingen maken qua maaltijden en extra’s.

Los van een activiteit heeft het test-team de maaltijden dus getest op een 7-tal aspecten. Deze zijn verwerkt in één cijfer per maaltijd. Hieronder kunt u uit de cijferlijst opmaken wie de winnaar is van de test; “Gevriesdroogd vs Home-made voedsel”.

 

 And the winner is…

*Geen volwaardige vriesdroog maaltijd.

Hieruit blijkt dat de gevriesdroogde maaltijden beter uit de test komen!

 

Tips en tricks

 • Voor de gevriesdroogde maaltijden geldt, dat het eten met een lange lepel gemakkelijker gaat. Op deze manier hoef je niet met je hand in het zakje en blijven je handen ook schoon.
 • Zorg ervoor dat je de zakjes van de gevriesdroogde maaltijden naderhand weer kan sluiten. Dit scheelt een hoop geknoei.
 • Bekijk per activiteit goed wat je aan voeding nodig denkt te hebben en bereken dit ook door in de maaltijden en tussendoortjes. Zonder voeding geen energie en zonder energie geen actie.
 • Maak gebruik van onze keuzehulp. Deze helpt je bij de keuze, om voor gevriesdroogd voedsel/home-made te gaan.

Tabellen uit de test

Ontbijt, Avondeten en Overig+

Ontbijt

 

Avondeten

 

Overig

Waar te koop:

Share

Geef een reactie