Gipsafdruk maken

Door – op april 22, 2013 – in DIERSPOREN met geen reacties

Inleiding

Een gipsafdruk maken van een dierspoor is eigenlijk vrij eenvoudig. Het vinden van een geschikt dierspoor echter minder.Bij het maken van een gipsafdruk zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Lees het artikel rustig door en ga dan op pad om je eigen gipsafdruk te maken!

Benodigdheden

  • Gips (sneldrogend). Deze koop je bij een bouwmarkt / hobbywinkel. Het kost ongeveer €2,- per kilo.
  • Water (0,2 liter is al meer dan genoeg voor 1 afdruk)
  • Een ‘afzetrand’ (bijvoorbeeld een opengeknipte yoghurt beker)
  • Een mengbakje
  • Een roerstokje
  • Zakje om het gemaakte afval in te doen

Ideale dierspoor vinden

Zoals je net hebt kunnen lezen is het niet gemakkelijk om een geschikt dierspoor te vinden. De afdruk moet namelijk (het liefst) in een stevige ondergrond staan, zoals klei bijvoorbeeld. Klei is stevig, en laat dus duidelijke contouren zien als daar iets overheen is gelopen. De klei mag echter niet te nat zijn, want dan droogt het gips niet goed. Staat de afdruk in zand dan kan je dezelfde werkwijze aanhouden, maar dan met een dunner gipsmengsel (dikker gips vervormt anders de afdruk). Klei is dus ideaal, maar hoe zie je snel waar klei ligt als je in het bos loopt? Hier een tip: Vaak zie je tractor – of paardensporen op kleiachtige plekken staan. Dus: zie je een tractor/paardenspoor, dan is het zeker de moeite waard om daar een kijkje te nemen. Één op de vier keer zul je er een (geschikt) dierspoor vinden!

De afdruk maken

gipsafdruk maken afzetten Nadat je het geschikte dierspoor heb gevonden zet je het spoor ‘af’.
(het kan ook zonder, maar zo wordt de afdruk net iets netter)
Maak nu het gips aan. Klein beetje water, klein beetje gips en herhaal dit. Doe rustig aan want als je te veel water gebruikt en je gips is op ben je de klos. Zorg daarentegen wel dat je gelijk genoeg maakt! (Werk niet met laagjes, de kans dat het gips dan niet gelijkmatig uithardt en gaat breken is groot!)Het roerstokje mag gewoon een takje uit het bos zijn.Een substantie als dikke yoghurt is het best voor klei . Deze giet namelijk nog makkelijk genoeg en droogt ook prima.(in zand gebruik je een dunner mengsel)
gipsafdruk maken deklaag Verwijder vuil door te blazen en giet het gips in de afdruk. Zorg dat je een goede deklaag ‘bovenop’ de afdruk maakt. Deze deklaag zorgt voor extra stevigheid.
gipsafdruk maken ‘Tril’ voorzichtig met het roerstokje in het gips. Dit zorgt ervoor dat het gips goed wordt verspreid. PAS OP  dat je niet te ver naar beneden steekt en de echte afdruk raakt.
 gipsafdruk maken voor afspoelen Wacht nu minimaal 15 minuten!!!(30 min. bij zandgrond)(in de tussentijd kun je in de buurt nog andere sporen zoeken, foto’s maken of even pauze houden) Graaf na die 15/30 minuten voorzichtig om het gips heen, en neem de afdruk en het gemaakte afval  mee naar huis. Laat eventuele kleiresten nog zitten.
gipsafdruk maken ree - eindresultaat Thuis afspoelen, evt. met afwasborstel schoonmaken en laten drogen!Voila! Je eerste gipsafdruk!(n.b. Vaak zitten er kleine puntje gips omheen die je afdruk minder mooi maken. In dit voorbeeld is om de afdruk heen wat gips weg gevijld, aan de afdruk zelf is niets verandert.) 
gipsafdruk dierspoor En nog wat exemplaren. 
Share

Geef een reactie