GPS WAAS EGNOS

Door – op april 18, 2013 – in GPS met geen reacties

In een eerder artikel hebben we het gehad over het aantal satellieten dat een GPS nodig heeft voor een accurate positiebepaling. Je zal inmiddels weten dat dit aantal 4 is. Maar er is nog iets ‘extra’s’ wat we nog niet behandeld hebben.

SBAS

GPS WAAS EGNOS, 3 termen waarvan je GPS waarschijnlijk al kent. WAAS en EGNOS vallen onder het SBAS, wat staat voor Satellite Based Augmentation Systems(dit is een verzamelnaam voor de SBAS-systemen die wereldwijd bestaan).

Hieronder staan de 4 belangrijkste ‘deel’-systemen.

GPS WAAS EGNOS

SBAS: ‘Dekking’:
WAAS
(Wide Area Augmentation System)
Amerika
EGNOS
(European Geostationary Navigation Overlay Service)
Europa
GAGAN
(GPS Aided Geo Augmented Navigation)
India
MSAS
(Multi-Functional Satellite Augmentation System)
Japan

In het kort:

SBAS voorziet signalen met correcties die betrekking hebben tot de tijdsafwijking van satellieten veroorzaakt door de atmosfeer. EGNOS is dus voor gebruik binnen Europa!
Hoe dit in zijn werk gaat kan je zien in deze video:

 

Hoe weet ik of ik EGNOS kan ontvangen / ontvang

Volgens sommige gebruikers van Garmin moet de letter ‘D’ in het ontvangst scherm staan. Na testen is gebleken dat dit niet altijd het geval is. Er is ook een andere manier om te controleren of je de EGNOS data binnen krijgt. Namelijk te kijken op je GPS of je de nummers 33, 37 of 39 ontvangt. Zo ja, weet je dat je het signaal binnenkrijgt!
(om het WAAS/EGNOS signaal te ontvangen moet je de GPS hier wel op instellen, deze methode verschilt per merk, raadpleeg hiervoor de handleiding )
Een lijst van GPS apparaten die EGNOS kunnen ontvangen vind je hier: EGNOS website

Hoe zit het met DGPS?

DGPS (Differential Global Positioning System) maakt gebruik van een FM frequentie. Via verschillende stations op de grond wordt een signaal naar de (losse) FM ontvanger gestuurd. In combinatie met GPS kan zo een hele precieze positiebepaling gemaakt worden. Dit wordt gebruikt in bijvoorbeeld de landbouw en navigatie in havens. Het systeem kan tot op 10cm nauwkeurig zijn.

Niet altijd even handig

GPS is niet altijd even handig, het ontvangst is soms erg slecht of het duurt enorm lang voor een fix. Dit kan onder andere komen doordat je veel beweegt wanneer je nog geen fix hebt. Probeer in een straal van 5 meter te blijven meestal helpt dit bij het verkrijgen van een fix. Dit komt doordat de GPS voor een bepaalde tijd de tijd-signalen van de satelliet moet ontvangen voor hij ‘binnen’ is. Ga je alvast aan je tocht beginnen voor je een fix hebt, dan kan je er bijna zeker vanuit gaan dat het heel lang duurt!

Naar boven

bron: EGNOS

Share

Geef een reactie