Hoe gebruik je een hoogtemeter-horloge

Door – op november 08, 2013 – in HOOGTEMETER met geen reacties
Hoe gebruik je een hoogtemeter-horloge

Je hebt slechts voordeel van een hoogtemeterhorloge wanneer je weet hoe je deze moet gebruiken. Vandaar dit artikel: Hoe gebruik je een hoogtemeterhorloge.

Hoogtemeter & luchtdruk

Elk horloge met een hoogtemeter functie werkt eigenlijk op dezelfde manier. Ze hebben een digitale druksensor die de luchtdruk registreert. ‘Standaard’ is er op zeeniveau, 0 meter hoogte, een luchtdruk van 1013 milibar (ook wel hectoPascal, hPa genoemd). Hoe hoger je komt, hoe lager de luchtdruk; elke ±8 meter die je stijgt neemt de druk met 1 milibar af. Met deze twee waarden kan het horloge dus eenvoudig berekenen op welke hoogte hij zou moeten zitten.

Weer & luchdruk

Je hebt net gelezen dat de luchtdruk daalt hoe hoger je komt. Maar er is nog een andere factor: het weer! Wanneer er slecht weer / onweer op komst is dan daalt de luchtdruk ook. Het is dus belangrijk om zo vaak mogelijk het hoogtemeterhorloge bij te stellen (kalibreren) en te controleren (ijkt). Dit doe je bij markante punten als een brug, een berghut, een top, etc. Omdat dit markante punten zijn, weet je zeker dat je bij de juiste plek bent en zo de juiste hoogte in je hoogtemeterhorloge kunt invoeren (hier heb je uiteraard wel een kaart voor nodig waar de juiste hoogte op staat).

HOOGTEMETER GRAFIEK

Hoogtemeter of Weersverwachtings-functie (barometer)

Een hoogtemeterhorloge heeft vaak ook een ‘weersverwachtings-functie’ (barometer), maar welke kies je op welk moment? Wanneer je een berg aan het beklimmen bent gebruik je de hoogtemeter-functie en wanneer je voor langere tijd (>1-3 uur) op eenzelfde plek blijft (bv. een berghut, of bivak) dan kun je de weersverwachtings-functie inschakelen. Het heeft geen zin om de weerverwachtings-functie in te schakelen als je een berg gaat beklimmen. De luchtdruk daalt namelijk hoe hoger je komt, het horloge denkt dan dus dat er slecht weer op komst is, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Let dus goed op, welke functie je wanneer gebruikt!

WEERSVERWACHTINGGRAFIEK STORM

STORM op komst

WEERSVERWACHTINGGRAFIEK stabiel weer

STABIEL weer

Kompas

Inmiddels hebben de meeste horloges ook een kompas functie. Deze zijn in principe vrij nauwkeurig maar om er een driepunts-peiling mee te maken is deze vaak niet nauwkeurig genoeg. Een kompas op een hoogtemeterhorloge is meer ter ondersteuning, dan dat je er perfect mee kunt navigeren.

Tips & Tricks

  • Stel de hoogtemeter zo vaak als mogelijk bij
  • Op berghutten of bewegwijzering staat vaak ook de hoogte aangegeven (mocht je de kaart kwijt zijn geraakt)
  • Plaats een nieuwe batterij (zeker bij koud weer!) / neem een extra mee (op de man)
  • Een hoogtemeter is ideaal om de voortgang van de tocht in de gaten te houden. Sommige modellen kunnen een ‘tocht’ tussendoor opslaan, zo kun je zien of je op schema ligt / blijft.

Waar op te letten bij aanschaf?

  • Gebruik je het horloge in de kou? Zorg dan dat de knopjes ook met handschoenen nog goed te bedienen zijn.
  • Past het horloge onder / over je jas en natuurlijk: zit hij lekker?
  • Welke functie wil je en welke heb je écht nodig (GPS, dieptemeter, temperatuur, hartslagmeter, stopwatch, etc.)

 

 

Share

Geef een reactie