Klimmateriaal vervangen

Door – op juli 09, 2013 – in KLIMMEN met geen reacties

Klimmateriaal vervangen, wanneer doe je dat nu precies en waar moet je op letten? Je leest het in dit artikel!

Schade aan het materiaal (niet perse vervangen)

Het kan voorkomen dat je schade hebt aan je klimmateriaal. Maar welke schade is nog acceptabel, oftewel wanneer is materiaal nog veilig genoeg om te gebruiken? Er zijn verschillende situaties te bedenken waarbij je wel schade hebt aan je klimmateriaal en het nog steeds prima te gebruiken is:

   • Rafelig uiteinde van je touw.  (Is namelijk nog steeds te gebruiken als je dit rafel-stukje afsnijdt).
   • Schoenveter van je klimschoen is gescheurd.  (Nieuwe veters erin en klaar).
   • Het riemclipje van je helm is gebroken omdat je erop bent gaan staan. (Nieuw clipje kopen en klaar).

Hieronder nog enkele voorbeelden van situaties waarbij er wel schade is aan het materiaal maar het niet persé vervangen moet worden:

Schade aan het materiaal (WEL vervangen)

Natuurlijk zijn er ook situaties waarbij het materiaal zo erg beschadigd is dat het wel vervangen móet worden:

   • Touwmantel ernstig beschadigd
   • Karabiner die niet of niet goed sluit

Hieronder nog enkele voorbeelden van situaties waarbij schade is en het materiaal vervangen móet worden:

 

Oud materiaal, maar vol herinneringen…

En wat doe je dan met je oude gordel, die zo lekker zat of die via ferrata set die er nog zo goed uitziet? Lastige keuzes omdat het materiaal er in eerste instanties nog prima uitziet, je er voorzichtig mee om bent gegaan en misschien wel nooit mee bent of hebt laten vallen… Toch komt het moment dat je afscheid moet nemen van je oude vertrouwde materiaal.

Er zijn echter geen algemene standaarden voor hoe lang klimmateriaal mee kan gaan. Wel geven fabrikanten een termijn in de gebruikershandleiding, het is dus raadzaam om in die beschrijving te kijken hoe lang het materiaal mee kan volgens de fabrikant. Touwen gaan ±5 – 10 jaar mee, evenals gordels en via ferrata sets. Natuurlijk is dit volledig afhankelijk van het gebruik (frequentie, gebruiker zelf, weersomstandigheden etc.). Het is daarom raadzaam om in ieder geval na 10 jaar je materiaal te vervangen. Gebruik je het materiaal vaak (3-4 weken per jaar) dan zou je eigenlijk je materiaal al moeten vervangen na 5 jaar.

Het kan ook nog zo zijn dat er nieuwe modellen zijn ontwikkelt (denk bijv. aan de vele via ferrata-sets en gordels met nog betere gespen). Het is raadzaam om berichten van fabrikanten in de gaten te houden i.v.m. updates, ongelukken door slecht materiaal en het laatste nieuws.

Zoals net gezegd,  niet al het materiaal  is na 5 jaar al ‘oud & versleten’. De verantwoording om materiaal te vervangen, ligt volledig bij de gebruiker zelf.

 

Hieronder 2 voorbeelden:

 

Share

Geef een reactie