Klimschoenen kiezen

Door – op juni 05, 2014 – in KLIMMEN met geen reacties

Voor welk type klimschoenen kiezen?

Klimschoenen, ook wel wrijving schoentjes genoemd, zijn essentieel bij het sport- en rotsklimmen. Maar welke klimschoenen passen er nou het best bij je? Om déze vraag te kunnen beantwoorden, moet je jezelf eerst het volgende vragen, namelijk; wat voor klimmer ben ik?

Klimschoenen

                                                                      Foto: Charis Hoo (five ten) cc-by-sa

Je kunt namelijk boulderen, meerdere touwlengtes klimmen, binnen of buiten klimmen, een beginner zijn of juist ver gevorderd. Hiertussen zit veel verschil wanneer het gaat om de klimschoenen. Wanneer je namelijk:

  • korte routes klimt ben je in de gelegenheid om je klimschoenen snel uit te trekken.
    Dus: een nauw sluitende klimschoen kan dan prima.

  • meerdere touwlengtes klimt, kun je wellicht niet gemakkelijk van schoenen wisselen.
    Dus: een ruimere klimschoen is comfortabeler.

  • op scherpe rotsen kunnen je schoenen sneller slijten, dan wanneer je binnen klimt.
    Dus: een klimschoen met een stugge zool gaat langer mee.

Geef hier dus eerst antwoordt op, zodat je vervolgens kan gaan kijken naar welke schoen het best bij jou past.

Het materiaal

De pasvorm wordt mede door het materiaal van de klimschoen bepaald. Ten eerste wordt de bovenkant van de meeste klimschoenen gemaakt van leer. Dit loopt vaak nog iets uit, waardoor de schoen ‘naar je voet gaat zitten’. Het rubber van de zolen loopt echter niet uit, maar verschilt wel per merk en per schoen. Zo heb je stugge, maar ook relatief soepele zolen.

De stugge zolen komen voor in horizontale schoenen, maar ook in klimschoenen die in een boogje lopen; de ‘toedown’. De voeten nemen in de horizontale stugge schoenen een relatief normale houding aan. Wat prettig is, wanneer je voor het eerst een klimschoen aanschaft en dus nog moet wennen. Daarbij zorgt de stugge zool tijdens het klimmen voor veel steun aan de voet. Ook ligt de slijtvastigheid van de schoen hoger, wat voor de beginnende klimmer nog idealer is (wanneer de voeten nog langs de wand omhoog worden gesleept).

De toedown’s hebben een stuggere, vaak asymmetrische, zool, zodat het boogje stand houdt tijdens het klimmen. Op deze manier kunnen gevorderde klimmers beter op smalle randjes staan, waarbij de druk heel precies wordt uitgeoefend.

De klimschoenen met de relatief soepele zolen worden vaak gebruikt door de gevorderde klimmers. Zij zijn namelijk al goed getraind, zodat de spieren en pezen in de voet al veel druk kunnen hebben, zonder direct geblesseerd te raken. Daarnaast voel je de kleine puntjes en smalle randjes goed, wanneer je een soepelere klimschoen draagt.

Foto: Eric Schmuttenmaer (la sportiva – mythos) cc-by-sa

De pasvorm

Bij het aanschaffen van je eerste klimschoen moet je o.a. letten op de pasvorm. Sommige klimschoenen hebben namelijk een meer symmetrische neus dan andere. Wanneer je voet dus bijvoorbeeld meer spits toeloopt richting de grote teen, heb je hoogst waarschijnlijk meer baat bij een puntige klimschoen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je voeten juist wat breder zijn, pas dan vooral de bredere modellen. Daarnaast hoort de klimschoen zowel voor-, als achterin goed aan te sluiten. Geen loze ruimtes overhouden dus! Op deze manier kun je niet gaan schuiven en draaien in de klimschoenen, waardoor je gewoon netjes op de treetjes blijft staan. De nauwe pasvorm van een klimschoen zorgt er ook voor dat je spieren en pezen in de voet wat worden ontlast, zo hoeft de voet het niet volledig zelf te doen. Dus uiteindelijk moet de schoen strak, maar comfortabel aanvoelen.

Om het ‘makkelijk’ te maken.. Tussen al deze schoenen zit nog een verschil, namelijk klittenband, elastiek en veters. Klittenband heeft het voordeel dat de klimschoenen snel aan- én uit kunnen, waarbij je ze wel kan afstellen. Elastiek heeft hetzelfde voordeel, maar zijn niet afstelbaar. Veters hebben het voordeel dat je de schoen preciezer kan afstellen op jouw voet; bijvoorbeeld bij de tenen strakker en op de wreef losser.

Conclusie – Hoe kies je een schoen

  1. Bepaal dus eerst wat voor klimmer je bent en welke klimschoen daarbij hoort.

  2. Vervolgens neem je de tijd en pas je ten minste drie merken klimschoenen in verschillende maten.

  3. Ga er dan ook op staan. Vooral op kleine randjes, waarbij je hak dan naar de grond wijst. Zo kun je goed nagaan of de schoen te los is (je gaat dan schuiven in de schoen) óf dat de klimschoen te strak is (erop staan is juist érg pijnlijk).

  4. De klimschoenen horen goed aan te sluiten, dus je mag ze dan ook goed strak dicht maken.

  5. Het makkelijkst is om de pijngrens op te zoeken, zodra je die hebt gevonden, doe je een stapje terug, oftewel je neemt een (halve) maat groter.

Uiteindelijk zijn dit handvaten voor het kiezen van juiste klimschoenen. Het blijft lastig oordelen wanneer het je eerste klimschoenen zijn, maar voor iedereen is er wel een schoen die ‘lekker’ zit. Dus dan weet je wat er te doen staat; passen!

Mogelijke klimschoenen om mee te beginnen:

1.    La sportiva – Mythos
2.    Boreal – Joker
3.    Five Ten – Fox

 

Share

Geef een reactie