Lichtgewicht slaapzak of niet?

Door – op augustus 15, 2014 – in SLAPEN, SLAPEN met geen reacties

Om deze vraag te kunnen beantwoorden hebben wij de Coleman Breckenridge Comfort erbij gepakt. Een ruime slaapzak mét capuchon en comfort. Kan hij het opnemen tegen een lichtgewicht slaapzak?

Een oneerlijke strijd, denk je misschien. Maar is dat wel zo?! Je zou kunnen denken dat een buitensport-uitrusting zo licht en klein mogelijk moet. Past een normale slaapzak dan wel bij een echte buitensporter?

Om die vraag te kunnen beantwoorden hebben we gekeken naar de volgende punten:

  • aanschafprijs;
  • comfort;
  • gewicht;
  • gemak;
  • isolatie;
  • gebruiksdoel.

Aanschafprijs
De Colema Breckridge Comfort slaapzak kost ongeveer €79,95. Een lichtgewicht kost tussen de €150,- en €300,-, afhankelijk van het merk, isolatiewaarde en gewicht.

Comfort
Het comfort gehalte van de Breckenridge ligt enorm hoog, hij is lekker ruim en voelt heerlijk zacht aan. Eigenlijk hetzelfde als een dekbed. Bij een lichtgewicht slaapzak wordt vaak gebruikt gemaakt van synthetische stoffen, wat vaak zweterig aanvoelt. Dit doen ze om het gewicht te drukken.

Gewicht
De normale slaapzak weegt ongeveer 2,5 kg. Dus: helaas niet geschikt voor in de rugzak. Een lichtgewicht weegt zo rond de 1 kg.

Gemak
In en uit de slaapzak stappen gaat prima in zo’n ruime variant. Een lichtgewicht slaapzak is vaak een stuk kleiner en je hebt dus minder ruimte om ‘breed’ te slapen of je om te kleden.

Isolatie
Met een limiet van -2°C is de normale slaapzak geschikt voor warmere (vakantie)periodes. De lichtgewicht (en vaak hightech) modellen hebben een lager limiet.

Gebruiksdoel
Als comfort meer telt dan het gewicht, wat vaak het geval is in de buitensport, ben je met een normale slaapzak (zoals de Breckenridge Comfort) beter af.

Er wordt vaak gezegd dat het in de buitensport draait om ‘zo klein en licht mogelijk’. Maar eigenlijk is dat alleen met backpacken het geval. Als het jouw doel is om (op vakantie) dag-wandelingen te maken, dan is niets lekkerder dan ’s avonds onder een heerlijke deken te kruipen…

SAMENVATTING
Hoewel het in elke situatie weer anders is, zijn wij van mening dat de normale slaapzak (Coleman Breckridge Comfort) zeker ‘Outdoor Approved’ is. De slaapzak is weliswaar zwaar, maar daar krijg je zeker wat voor terug. Een zachte, niet zweterige deken, waar je ruimte genoeg hebt om je een keer om te draaien en om te kleden.

 

 

 

Share

Geef een reactie