Luchtbed of matje?

Door – op augustus 17, 2014 – in SLAPEN, SLAPEN met 1 reactie

Een oneerlijke strijd, denk je misschien. Maar is dat wel zo?! Je zou kunnen denken dat een buitensport-uitrusting zo licht en klein mogelijk moet. Past een luchtbed dan wel bij een echte buitensporter?

Om die vraag te kunnen beantwoorden, moeten we kijken naar o.a. de volgende dingen:

  • aanschafprijs;
  • comfort;
  • gewicht;
  • gemak;
  • isolatie;
  • gebruiksdoel.

Aanschafprijs
We hebben een model van Campingaz getest. De prijs van dit matras was ongeveer €20,-. Een matje kost al gauw meer dan €70,-.

Comfort
Hoewel er steeds meer comfortabele matjes op de markt verkrijgbaar zijn, steekt het luchtbed (met zijn 19 cm dikte), toch met kop en schouders boven de matjes uit.

Gewicht
Een luchtbed weegt nogal wat met zijn 1,8 kg. Sommige matjes wegen slechts 300 g! Als je écht moet letten op volume en gewicht, dan is een luchtbed helaas geen goede keus. Let dus op of je daar op moet besparen óf dat het een ‘leuke bijkomstigheid’ is.

Gemak
Een luchtbed heb je eigenlijk vrij eenvoudig opgeblazen / opgepompt. Het ventiel op de Campingaz Single is erg groot en daarmee dus snel op te blazen. Je doet er echter wel iets langer over dan bij een (kleiner) matje.

Isolatie
In luchtbedden zit geen isolatie, wat bij sommige matjes wel het geval is. Dit wordt vaak uitgedrukt in R-waarde. Toch kun je, afhankelijk van de isolatiewaarde van je slaapzak en ondergrond, prima slapen op een luchtbed in de kou. Zorg er dan wel voor dat je het luchtbed altijd oppompt, i.p.v. blaast.

Gebruiksdoel
Ben je op zoek naar een lekker bed, waar je goed op uit kunt rusten? Dan kun je je afvragen of een matje wel de juiste oplossing is. Want een dik en groot luchtbed is eigenlijk hartstikke fijn om op te slapen. Stel je bent in Oostenrijk en gaat vanaf de camping diverse losse dagen wandelen. Je focus ligt dan op het wandelen en niet op een zo licht en klein mogelijk matje, die je toch op de camping laat.

SAMENVATTING
Hoewel het in elke situatie weer anders is, zijn wij van mening dat het luchtbed (Campingaz Single) zeker ‘Outdoor Approved’ is. Je hebt een groot en dik slaapoppervlak met een zachte bovenkant waardoor hij niet ‘plakt’. Het grote ventiel maakt hem geschikt om makkelijk op te pompen (of op te blazen). Het enige puntje van kritiek is het gewicht, maar zoals benoemd, is dat alleen van belang als je écht moet letten op volume en gewicht.

 

Share

Geef een reactie