Natuurlijk Bivak

Door – op mei 15, 2013 – in BIVAK met geen reacties

NATUURLIJK BIVAK

 

LEAN-TO

Het meest simpele, natuurlijke onderkomen dat je kunt bouwen is de lean-to. In dit artikel wordt de natuurlijke lean-to behandeld.

Te beginnen met het zoeken naar een geschikte plaats:

  • Zorg dat de plaats vlak is (je wilt immers niet scheef slapen)
  • Zoek een stevige, niet drassige ondergrond (je wil niet in de modder liggen en ook het vuur zal er minder goed door branden)
  • Kijk naar de stand van de wind (de ‘rug’ van de lean-to moet jou beschermen tegen wind)
  • Zoek naar twee bomen die zo ver van elkaar afstaan dat je er (evt. met tas) tussen kan liggen, of zoek een omgevallen boom (zoals hieronder)
  • Kijk of er dood (niet rot) hout ligt voor het bouwen van de lean-to en het maken van een vuur (beter voor het behoud van de natuur, omdat je minder/niet hoeft te kappen)

Hieronder zie je aan de hand van foto’s, hoe je een lean-to kan bouwen.

TIPI

Herkomst Tipi

De tipi wordt van oudsher gebruikt door indianen op de Great Plains, een grote prairie in Canada en de Verenigde Staten. Een tipi heeft een frame van rechte stokken (van ceder of vurenhout), een bedekking van canvas of dierenhuiden, een binnenvoering (ter isolatie bij koud weer) en een deur van canvas of huid. In de nok zat een rookgat.

Zij gebruikten deze type tenten, omdat ze vrij gemakkelijk af te breken- en op te zetten waren. Daarnaast kon er een hele familie in wonen en was de tent in warme- en in koudere tijden een goede leefomgeving.

Een tipi bied bescherming tegen wind, uit welke richting die ook komt aanwaaien. Tevens kun je je jezelf warm houden, door een vuur te maken middenin de tipi, onder het rookgat.

Het rookgat hoeft echter niet te groot, omdat er anders ook regen naar binnen kan. De rook kan immers ook door de dennentakken heen naar buiten. Leg op de top van de tipi dus geen drie lagen, maar houd het bij één laag. Zo kan de rook weg en blijft de regen buiten.

De bouw van de tipi wordt aan de hand van foto’s uitgelegd. Zie hieronder.

 1. Als eerste bouw je een basis frame. (Deze moet stevig zijn!)
 2. Vervolgens zet je hier een aantal lange takken tegenaan.
 3. Deze takken weef je dicht met kleinere takken (kleinere takken met veel vertakkingen zijn hier handig, want die blijven goed hangen).
 4. Het geraamte van de tipi is er. Begin nu met het dakpansgewijs leggen van dennentakken (dus eerst de hele onderrand, vervolgens de rand erboven etc.). Hierdoor zal het regenwater netjes naar buiten aflopen, i.p.v. in de tipi.
 5. Hoe meer lagen hoe beter, maar denk ook aan het behoud van de natuur!
 6. Gebruik grote dennentakken als deur, om wind, water en kou buiten te houden.

 

A-FRAME

Deze shelter vergt meer tijd en energie (ten opzichte van een bivak met zeil) om het ook echt stevig, wind- en waterdicht te maken. Dat is vaak het geval met al de natuurlijke bivaks.  Uiteraard ligt het aan de omstandigheden hoe goed je je bivak bouwt.

Blijf je er bijvoorbeeld meerdere nachtjes en is het weer onvoorspelbaar, bouw je bivak dan zo stevig, wind- en waterdicht mogelijk. Blijf je er bijvoorbeeld één nachtje en zijn de weersvooruitzichten goed, dan hoeft het bivak niet perfect te zijn.

Hieronder zie je aan de hand van de foto’s de volgorde qua bouw van de A-frame.

De natuurlijke bivaks hierboven zijn niet volledig dicht gebouwd, maar enkel 1 laag over het frame. De reden hiervoor = zo veel mogelijk natuurbehoud. Wanneer je er daadwerkelijk in besluit te gaan slapen en het kan gaan regenen, bouw je bivak dan met minimaal 3 lagen (schors, varens, mos, combinatie, etc.) over het frame.
Share

Geef een reactie