Olie van berkenbast

Door – op december 23, 2013 – in VUUR met 6 reacties

INLEIDING

In berkenbast zit een bepaalde olie: betuline. Deze olie zorgt voor een beschermende werking voor de boom. Doordat de olie in de schors zit is deze ideaal om je vuur aan te maken. Hij brandt namelijk ook wanneer hij nat is. Maar dat is niet het enige voordeel. Je kunt de olie ook gebruiken voor:

 • het afdichten van naden;
 • het (aan elkaar) plakken van diverse voorwerpen;
 • medicinale doeleinden;
 • behandelen van leer;
 • muggenwering;
 • het maken van een olielamp;
 • etc.

 

HET MAKEN VAN DE OLIE

Olie van berkenbast maken kan op verschillende manieren. Zo kun je werken met een één pot, maar ook met twee potten. De laatste methode werkt het best en staat hier beschreven. Het werkt als volgt:

Draag juiste mondbescherming tijdens dit proces, er komen schadelijke stoffen vrij!

 

 1. Je begint met een vuurplaats waar je voldoende aarde beschikbaar hebt om het onderste potje  (±10 cm hoog) tot de rand in te graven. Het potje moet zo diep zijn omdat de olie ´ruimte´ nodig heeft om af te koelen.
 2. Je vult een grote pot met berkenbast (liefst van een dode berk, dat werkt ook zoals je kunt zien). Stop de schors zoveel mogelijk naar de vorm van de pot in de pot (zie rode lijnen). De rest van de schors stop je in het midden.
 3. Maak een gat in de deksel van de grote pot en sla deze voorzichtig in een taps toelopende vorm. Zo zorg je ervoor dat de olie in de grote pot straks mooi naar het gaatje stroomt. De grote pot komt straks onderste boven te staan, dus let goed op welke kant je op slaat. Doe hierna de deksel op de grote pot.
 4. Ze de grote pot onderste boven (met het gaatje naar beneden) op het kleine potje en graaf de grote pot in tot je de rand niet meer ziet.
 5. Maak nu een vuur om de pot heen en laat dit ongeveer 1-1,5 uur branden. (Afhankelijk van de grote van de pot / hoeveelheid).
 6. Haal het vuur uit elkaar en graaf de grote pot voorzichtig uit.
 7. De berkenschors is nu geheel verkoold. En als het goed is heeft de olie  zich in het onderste potje verzamelt.
 8. Dit is het eindproduct. Deze is nu nog warm en zal bij afkoeling (een beetje) gaan stollen. Als je deze olie nog dikker wilt zet je hem op een laag vuurtje waardoor hij ‘inkookt’ / dikker wordt.

 

OPMERKINGEN

 • Een enkele grote pot, met het gaatje naar boven zou ook kunnen. Je krijgt dan wel een veel minder mooi resultaat, omdat er as/kool in de olie komt. Daarnaast heb je de kans dat de olie tussendoor ‘verdampt’.
Share

Geef een reactie