Ree – Algemeen

Door – op juni 27, 2013 – in REE met geen reacties

ALGEMEEN

Termen, Afmetingen, Verspreiding, Waarneming, Herkenning+

TERMEN

LATIJN:  Capreolus Capreolus Roe deer
VROUW:  Geit Chevreuil Européen
MAN:  Bok Reh
JONG:  Kalf Corzo
SLAAPPLAATS:  Leger Capriolo

AFMETINGEN

LENGTE:   90-130 cm  
 STAART:   ±3 cm  
SCHOUDERHOOGTE:    65-75 cm
GEWICHT:     ±23kg  
     

VERSPREIDING

Door Jürgen via Wikimedia commons

WAARNEMING

HET DIER ZELF:De ree is vooral te zien in de ochtend- en avondschemering. Jonge dieren zijn zicht niet bewust van gevaar dus wachten (indien aanwezig) de reactie van de ouderen af. Reeën staan vaak te grazen in weidelandschap, waarbij ze even grazen om vervolgens plots op te kijken/ruiken of er geen gevaar dreigt.

SPOREN:Keutels van reeën en sporen zijn veel te vinden! Vooral in modder of mul zand kom je gauw een pootafdruk tegen. De keutels liggen vaak langs de wildwissels maar niet in grote hopen. Ook zijn bijtsporen aan twijgen en stammen kenmerkend voor een ree. Wat je ook vaak tegenkomt zijn rustplekken, ook wel ‘legers’ genoemd. Dit zijn plekken waar een ree slaapt of gewoon rust in de zon. Ze zijn te herkennen aan een kale plek waar bladeren zijn weggeveegd. Je vindt er vaak nog wat haren. Het kan ook zijn dat er ‘veegboom’ staat. Hier veegt een reebok tegenaan met zijn gewei, bijvoorbeeld als hij jeuk heeft óf in de paartijd, dan laat hij d.m.v. geurklieren een merk achter op de boom.

HERKENNING

Een vrouwtje (reegeit) heeft een hartvormige kont, ook wel spiegel, schort of penseel genoemd. In de onderstaande foto zie je de spiegel van een reegeit (kalf). De haren zijn nog niet volledig wit, maar er is al een plukje (roodbruin) haar te zien, onder het witte vlak. Naast het witte vlakke zie je lange (roodbruine) haren zitten. Deze waaiert het ree uit als er gevaar dreigt (poederdons genaamd). (Tevens een teken van gevaar voor evt. andere reeën in de buurt). Het vrouwtje heeft een ‘hartvormige’ spiegel en het mannetje een ‘niervormige’ spiegel.

LEEFWIJZE

Voedsel, Voortplanting+

VOEDSEL

Plantaardig (herbivoor)

De ree eet alleen plantaardig voedsel(herbivoor) en is kieskeurig! De voorkeur gaat uit naar licht verteerbaar en energierijk voedsel zoals; knoppen en loten van struiken/bomen en paddenstoelen. In de winter eet een ree ook klimop en jonge twijgen van naald- loofbomen.

 

VOORTPLANTING

MONOGAAM:   Ja (1 vrouwtje per fokseizoen)
PAARTIJD:   juli-augustus
DRAAGTIJD:   +- 40 weken (vertraagde innesteling tot dec.)
WORP AANTAL:   ±3
MAX. LEEFTIJD   +- 12 jaar (meeste niet ouder dan 3 jaar)

De jongen blijven tot 1 jaar bij haar moeder. Voor de nieuwe paartijd aanbreekt, verlaten de jongen hun moeder. (De reebok leeft, buiten de paartijd om, alleen).

 

HUISVESTING

Habitat, Slaapplaats+

HABITAT

De ree komt voor in bossen waarbij ook open plekken / weilanden te vinden zijn. Zo kunnen ze grazen op de weilanden en beschutting zoeken in het bos. Natuurlijk eten ze niet alleen op de weilanden, in het bos is ook genoeg vodsel te vinden. In duingebieden komen reeën ook voor, maar er moet dan wel een bos in de buurt zijn.

SLAAPPLAATS

HOE TE HERKENNEN
ALGEMEEN
     • Een rust-slaapplaats heet ook wel leger!
     • Vaak liggen er nog een paar haren van een ree in een leger.
     • Een leger is ongeveer 65-45cm.

 

WAAR TE VINDEN
     • Onder bomen, te herkennen aan een kale plek

 

INTERESSANT
     • Soms staat er een ‘veegboom’ naast een rustplaats (leger).

 

Share

Geef een reactie