Review – Coleman CXS+ 300R

Door – op april 29, 2016 – in TESTS met geen reacties
Review – Coleman CXS+ 300R

Onlangs kregen we een mooie hoofdlamp in onze handen; de Coleman CXS+ 300R. Familie van de nieuwe lichtgewicht hoofdlampen van Coleman. Met 300 lumen is het zeker een felle hoofdlamp! Voorzien van een lithium Ion batterij en (alleen) oplaadbaar. Ook via USB.

Kenmerken:

  • 300 lumen (hoog); 20 lumen (laag).
  • Bereik 50 m (hoog); 5 m (laag).
  • Batterijduur: 2,5 – 50 uur.
  • Waterbestendigheid: IPX 4
  • Gewicht 121 g.
  • Adviesprijs: €79,99.

Dit model bevat ook het handsfree KineSix™ systeem. Hierdoor kan je van de ene naar de andere lichtstand switchen door simpelweg met je hand voor de lamp te wuiven. Erg handig wanneer je handschoenen draagt tijdens een outdoor avontuur of wanneer het snel moet gaan.

KineSix

 

Er is ook een geïntegreerd REAX™ systeem : een automatische sensor die de helderheid en de lichtstand aanpast naar de situatie. Je kunt schakelen tussen KineSix en REAX door de schakelaar 5 seconden ingedrukt te houden.

Coleman_REAX_light_sensor

Conclusie

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel interessant, maar wat vonden wij ervan? Allereerst is de lichtopbrengst ruimschoots. Als je dus wat meer verlangt van je hoofdlamp zit het qua lichtopbrengst wel goed. De BatteryLock is een nuttige functie om te voorkomen dat de lamp per ongeluk gaat branden in bv. je rugzak. Wat minder vinden wij het elastieken hoofdbandje. De lusjes waarmee je de band strakker zet, steken een beetje grappig uit. Maar dit doet uiteraard niet onder aan het functioneren van de lamp.

Het REAX systeem was wel even wennen, je hoeft immers niet meer handmatig de lamp in een modus te zetten. Het systeem werkt goed en schakelt snel over. Een nadeel is wel dat het niet mogelijk is om één modus te kiezen en daarin te blijven (bv. alleen rood bij het kaartlezen). Het systeem schakelt in deze modus alleen tussen hoog en laag wit licht.

Swipen doen we inmiddels bijna allemaal op onze telefoon. Maar met het KineSix systeem kan het ook met deze hoofdlamp. Het systeem werkt zelfs met handschoenen aan. Je hoeft dus niet op zoek naar een klein knopje ergens op je hoofdlamp. Bij het kaartlezen (of objecten heel dichtbij) is het systeem soms wel in de war en schakelt ongewild over naar de volgende modus. Ook hier is handmatig één modus selecteren en daarin blijven helaas niet mogelijk.

Geen batterijen voor deze hoofdlamp maar een accu. Dus minder geschikt voor meerdaagse tochten waarbij je geen oplader voorhanden hebt maar ideaal wanneer je dit wel hebt (camping, auto, powerbank, etc.).

Share

Geef een reactie