Rothaarsteig: Brilon – Brilon Wald

Door – op juni 03, 2014 – in WANDELEN met geen reacties

VIDEO

FOTO´S

ONDERDELEN

INFO

EXTRA

  VuurplaatsDrinkwaterUitzichtpuntZitmogelijkheidBergboek TOTAALTIJD (16.5 km): 4h 45 OPMERKINGEN
  – HEEN (16.5 km) 4h 45
 • Onderdeel van de 154 km lange Rothaarsteig.
    – TERUG (- km) - h
 
  BEGINHOOGTE: 459 m
EINDHOOGTE: 463 m
   HOOGSTE PUNT: ±654 m
  HOOGTEMETERS: 1154 m OVERIG
  – HEEN           1154 m LAND  DUITSLAND
                      579 m EXTERNE LINK(S)  LINK
                      575 m  
       
  – TERUG           - m  
                     ▲ - m  
                     ▼ - m  

ROUTE:

   1. Rothaarsteig: algemeen
    Van Brilon in het Sauerland, aan de noordrand van het Rothaargebergte, voert de 154 km lange Rothaarsteig (de zogeheten Weg van de Zintuigen) over de hoogten van het Astenmassief, het Wittgensteiner Land en het Hessische Dill-bergland naar het zuiden naar de uitlopers van het Westerwald bij Dillenburg. Dit lange-afstandswandelpad dat ligt op een hoogte tussen de 400 en 800 meter boven NAP, is nog aangevuld met een bergvariant in het Hohe Westerwald (52,5 km), evenals met een landschappelijk uitgesproken charmante, 13,7 km lange dalvariant door het Schmallenberger Sauerland (Heidenstock-Schanze-Latrop-Jagdhaus).
    Sinds zijn opening in mei 2001 heeft de Rothaarsteig zich ontwikkeld tot een waar uithangbord van het wandeltoerisme. Dat heeft de weg behalve aan zijn fraaie vergezichten eerst en vooral te danken aan de ideale omstandigheden ter plaatse. De streken waar de Rothaarsteig doorheen gaat, beschikken over een dicht net van wandelpaden, hebben een uitstekende toeristische infrastructuur, evenals talrijke natuurkundige en cultuurhistorische bijzonderheden. Want vroeger liep hier enerzijds de grens tussen de Franken en Saksen en anderzijds de grens tussen de katholieken en protestanten en tussen diverse dialecten.
   2. Start: Rothaarsteig Brilon 
    Onze tocht begon in Willingen. We zijn met de trein naar Brilon gereden (gratis met een ‘Sauerland-Karte’), hier ligt het beginpunt van de Rothaarsteig. Op het marktplein zie je direct de grote pilaren met het kenmerkende Rothaarsteig-teken; niet te missen! Je loop een klein stukje door Brilon om vervolgens ‘echt’ te beginnen.
    Na enkele hoogtemeters in het bos gemaakt te hebben kom je bij een klein watertje met mooi uitzicht, een voorproefje van wat gaat komen! De wandeling is zeer gevarieerd. Van heuvels tot klimmetjes, van hutjes tocht prachtige weidevelden en van voetbaden tot heerlijke rustpunten. Hij heet niet voor niks ‘Weg der Sinne’ (weg der zintuigen).
   3. Bivak onderweg
    Hier en daar staan ‘schutzhutten’ waar het over het algemeen gedoogd wordt om in te slapen.
   4. Brilon Wald
    De eigenlijke 1e etappe van de Rothaarsteig loopt tot het levendige Willingen. Wij zijn echter halverwege overgestapt op een toegangsweg (gele bordjes) en zijn naar Brilon Wald gelopen. Hier hebben we de trein gepakt, terug naar Willingen.
 • EXTRA INFO
  Er zijn speciale kaarten te koop waar de Rothaarsteig helemaal op staat (in een praktische vouwvariant)!
DOWNLOAD: gpxkml

Kaart

Share

Geef een reactie