Sneeuwschoenen Test

Door – op februari 12, 2014 – in TESTS met geen reacties
Sneeuwschoenen Test

Sneeuwschoenen testen, het blijft een lastig iets. Ieder persoon heeft zo zijn eigen voorkeuren en gaat juist wel of geen zware/technische tochten maken. Toch hebben we geprobeerd om een zo goed mogelijk, objectief beeld te geven van waar je op kunt letten bij het kiezen van een eigen paar sneeuwschoenen. Aan de hand van onze keuzehulp heb je direct een beeld in welke categorie je het beste kunt zoeken.

Inhoud

      1. Het doel
      2. Video-review
      3. Test-team en Omgeving
      4. De schoenen en de grootste verschillen
      5. Conclusie
      6. Veiligheid en Tips

Video-review

 

Het doel van deze sneeuwschoenen test is om jou op een goede manier te helpen bij het kiezen van een eigen paar sneeuwschoenen. Aan de hand van de testresultaten hebben we een unieke keuzehulp ontworpen die je helpt bij het kiezen van sneeuwschoenen.

 

 

Het Doel

Het doel van deze sneeuwschoenen test is om jou op een goede manier te helpen bij het kiezen van een eigen paar sneeuwschoenen. Aan de hand van de testresultaten hebben we een unieke keuzehulp ontworpen die je helpt bij het kiezen van sneeuwschoenen.

 

Test-team en Omgeving

Het test-team bestond uit 6 personen. Waarvan 2 vrouwen en 4 mannen waaronder één vrouwelijke en één mannelijke gediplomeerde buitensportinstructeur. We hebben de schoenen getest in verschillende terreinen (vlak, glooiend, steil, stijgen, dalen en traverseren) in verschillende soorten sneeuw (poeder, aangedrukt, hard en ijs).

 

De schoenen en de grootste verschillen

We hebben de volgende sneeuwschoenen getest van TSL, TUBBS en MSR:

  • TSL Evasion D61 (ouder model),
  • TSL 305/325 Explore Easy (vrouwen- en mannenmodel),
  • TUBBS FlexAlp (vrouwen- en mannenmodel),
  • MSR Lightning Ascent (vrouwen model),
  • TSL Symbioz (mannen model).

De grootste verschillen zitten in:

  • drijfvermogen,
  • de hoogte en bediening van de hakverhoging,
  • grijpvermogen van de schoen (frame),
  • soort binding en afstel-methode,
  • flexibiliteit.

 

Mede mogelijk gemaakt door:

merken_logos

Drijfvermogen

Bij kortere tochten kun je volstaan met een schoen die minder drijfvermogen heeft. Je hebt dan waarschijnlijk een lichtere rugzak mee en loopt waarschijnlijk niet door verschillende soorten sneeuw. In lichte poedersneeuw zak je bv. verder weg dan sneeuw die al een beetje is uitgehard. Zeker tijdens lange tochten is de kans op verschillende soorten sneeuw groot en je kunt, eenmaal onderweg, niet meer van schoen wisselen. Het is dus belangrijk rekening te houden met het drijfvermogen. De FlexAlp van TUBBS heeft het minste drijfvermogen, maar er zijn grotere varianten van het model beschikbaar die meer drijfvermogen hebben.

Hoogte en bediening van de hakverhoging

De modellen van TUBBS en MSR hebben beide een hakverhoging die erg prettig is in steiler terrein. In glooiend terrein is deze hakverhoging echter hinderlijk doordat je dan te ver naar voren helt. Hierdoor hapt de punt van je schoen in de sneeuw. De bediening van deze hakverhoging is minder eenvoudig dan bij TSL, maar met de bovenkant van een wandelstok enigzins te bedienen. Een alternatief is bukken en de hakverhoging met de hand bedienen, maar met een zware rugzak is dit niet fijn!

Grijpvermogen van de schoen (frame)

De meeste grip heb je met de FlexAlp van TUBBS, de Lightning Ascent van MSR en de Symbioz van TSL. Ga je veel lange en technische tochten doen dan zit je met deze modellen in de juiste richting. De FlexAlp heeft in verhouding minder drijfvermogen dan de andere modellen en zakt bij luchtige poedersneeuw dan ook verder weg. Een oplossing hiervoor is om een groter model te kiezen.

Soort binding en afstel-methode

Het afstellen van de Lightning Ascent gaat door middel van 4 bandjes. Het is wennen hoe strak je deze precies moet doen en waar je precies je voet moet plaatsen, omdat je geen ‘neus’ hebt. De modellen van TSL stel je eenmalig in, dan is soms even pielen maar dat hoef je maar één keer te doen. De TUBBS heeft een systeem waarbij je eenvoudig de schoen aan kunt trekken. Het uitdoen gaat wel weer iets lastiger.

Flexibiliteit

Je kent het misschien wel als je al eens met sneeuwschoenen gelopen hebt; van die stijve ‘planken’ onder je schoen. Met het nieuwe model van TSL, de Symbioz is dat niet meer het geval. De natuurlijke wandelpas wordt behouden zonder het verlies van grip. Met afdalen en traversen is dit verschil goed merkbaar. De schoen vormt zich naar het terrein wat zorgt voor een natuurlijke wandelpas. Toch behoudt de schoen zijn stijfheid door de carbon inleg.


Conclusie

Er is geen ‘testwinnaar’ uit onze test gekomen omdat wij van mening zijn dat elke schoen ontworpen is voor een ander doeleinde, je kunt ze simpelweg niet over één kam scheren. Uiteraard zijn er wel belangrijke punten waar je verschillen ziet. Zo hebben de modellen, Evasion, 305 en 325 van TSL minder grijpvermogen dan de rest. Daartegenover staat dat de hakverhoging bij alle modellen van TSL op een prettige hoogte is voor vlak en glooiend terrein (en voor korte stukken ook op steiler terrein). Ook de hakbediening bij de nieuwe modellen van TSL steken boven de rest uit. Met name de Symbioz.

Ga je steiler terrein in (± >30°) dan kom je uit bij de FlexAlp (TUBBS) en Lightning Ascent (MSR). Deze modellen hebben een hogere hak en meer grip. Voor langere tochten waar je veel poedersneeuw verwacht kun je beter voor de Lightning Ascent (lichtste model van allen) of Symbioz (TSL) kiezen. Deze hebben in verhouding meer drijfvermogen.

Voor glooiend terrein kom je dus snel uit op de modellen van TSL en voor steiler terrein op die van MSR en TUBBS. Een uitzondering is de TSL Symbioz, door zijn goede grip en flexibiliteit is deze ook geschikt voor de langere en technische tochten, ondanks de lagere hak. Deze conclusie is gebaseerd op de zeven modellen die we hebben getest.

 

Uit de test blijkt dat elke geteste sneeuwschoen een ander doeleinde heeft.

 

Veiligheid en Tips

Sneeuwschoen wandelen is een ontzettend gave en avontuurlijke activiteit! Je waant je in no-time in winterwonderland en ziet de natuur van een compleet andere kant. Maar met die voordelen komen ook een aantal risico’s. Vandaar deze tips:

  • Neem genoeg drinken mee en drink dit ook op. (zie ook nieuwsbericht: dorstlesser)
  • Mits het terrein en omgeving het vereist zorg je voor een lawine-uitrusting. Natuurlijk is het dan noodzakelijk dat je ook weet hoe je dit moet gebruiken en je recent een lawinecursus hebt gevolgd.
  • In de winter zijn sommige gebieden afgesloten i.v.m. de bescherming van flora & fauna. Hoe verleidelijk het er ook uit kan zien om daar te gaan wandelen, doe dat niet en respecteer de regels.
  • Draag gamaschen om sneeuw in je schoenen te voorkomen, ze zijn hun geld waard.
  • Vul je uitrusting en EHBO aan op de situatie (denk aan extra reddingsdekens, warme drank, brander + pan, etc.)
  • Neem een kleine reparatieset mee (bijvoorbeeld stuk touw, 2x stevige tie-wrap’s, stevige/elastische reparatietape, etc.).

 

 

 

Share

Geef een reactie