TEST: KEEN Gallatin CNX

Door – op juli 25, 2014 – in SCHOENEN met geen reacties

EIGENSCHAPPEN VAN DE SANDAAL:

 • Gallatin (heren) uit de CNX Collectie.
 • Materiaal bovenkant: polyester en mesh (lijkt op neopreen).
 • Voering en voetbed die antibacterieel behandeld zijn.
 • Elastisch veter systeem.
 • Gewicht per sandaal: 267 g (heren US 9), 213 g (dames US 7)
 • Richtprijs: €99,95.

 OVER DE CNX COLLECTIE

De CNX collectie is een lichtgewichte collectie van KEEN. Deze collectie heeft de essentiële KEEN pasvorm en bescherming, maar dan lichtgewicht zodat elke stap een natuurlijke beweging wordt. CNX, verkrijgbaar voor dames, heren en kinderen, gebruikt de volgende technieken voor de perfecte pasvorm met klassieke KEEN bescherming:

Lees meer ... +


Low profile

 • De low profile PU (Polyurethaan*) tussenzool heeft een kleine afloop van 4 mm (normaal ±10 mm) van de hiel naar de voorvoet, waardoor je beter contact maakt met de ondergrond en je natuurlijk beweegt zonder daarbij steun of comfort te verliezen.
 • Speciale groeven (multi-directionele flexgrooves) in de rubberen buitenzool zorgen voor optimale grip op verschillende ondergronden.

KEEN-CNX-concept_k

Lichtgewicht comfort

 • Het vereenvoudigde bovenwerk bevat minder materiaal waardoor een goede pasvorm ontstaat.
 • Middenzool van lichtgewicht PU.

Fit Matters

 • De succesvolle KEEN pasvorm is gering aangepast met een verstevigde hiel en de zool is qua omvang en volume gereduceerd.
 • De geïntegreerde voetboog in de zool geeft de voet een natuurlijke ondersteuning.

Bron: KEEN.

* Polyurethaan (PU) is een belangrijke familie polymeren, die veel toepassingen kent, zo wordt het onder meer gebruikt als kunstmatig alternatief voor leder.

EERSTE INDRUK

Sportief en stoer. Dat is het eerste wat ons opvalt aan de Gallatin. We hebben al veel schoenen aangehad in het water en tijdens watersporten (raften, kano, etc.) dus we waren erg benieuwd naar hoe deze lichte (gesloten) sandaal zou gaan presteren. Een mooie, vooral niet té grote, stootrand die je tenen beschermt, een elastische veter en verder mooi afgewerkte sandaal. Dat belooft wat!

HET TESTEN

We hebben de sandaal o.a. getest tijdens een tocht op het water met een kano. Daarbij hebben we vooral gelet op comfort, grip, pasvorm en bescherming. Onze tocht begon op een stenen strand, met kiezels en keien. Daar gaf de schoen (ondanks de dunne zool) genoeg bescherming om zonder problemen rond te kunnen lopen op zulk terrein. Vervolgens stapten we in de boot, om te ervaren wat de sandaal doet als ‘ie’ nat wordt, want daar is hij immers voor bedoeld! Nou… dat bleek inderdaad zo te zijn. Tijdens een tussenstop liepen we door de stroom en merkten dat je met de sandaal veel grip hebt op de natte stenen in de rivier (dit komt door de speciale groeven in de zool). Het (hard) stoten van je tenen zal je niet duur komen te staan; ze zijn goed beschermd in de rubberen neus.

Na deze serieuze en vooral leuke test-sessie tijdens de tussenstop was het tijd om door te varen. Wat ons opviel, is het feit dat de hak lekker smal is. Dit is bij andere waterschoenen niet altijd het geval, waardoor je vast kunt komen te zitten (met de hak van de schoen) in je boot/raft. Bij de Gallatin heb je daar dus geen last van (m.u.v. de kleine kayaks).

NADELEN

 • Als je door grind in het water loopt komen de steentjes snel naar binnen.
 • Klein schuurpunt op de enkel bij een van onze testers.

VOORDELEN

 • Veel grip en bescherming, zowel op land als in het water.
 • Droogt vrij snel.
 • Eenvoudig aan/uit te trekken.

CONCLUSIE

De sandaal schuurde in het begin bij een van onze testers t.h.v. de enkel. Dit kwam door de overgang tussen twee stoffen. Het bleek een kwestie van ‘inlopen’ te zijn. We hebben hier verder geen last van gehad. Daarnaast is de schoen open, waardoor je bij het varen op koude rivieren koude voeten kunt krijgen. Wij raden in zo’n geval (neopreen) sokken aan.

De KEEN Gallatin CNX is een echte waterschoen waarmee je veel grip én bescherming hebt in het water en daarmee maakt KEEN zijn belofte waar, ook op het gebied van de CNX eigenschappen (low profile, lichtgewicht, comfort en pasvorm). Ben je op zoek naar een schoen voor op/in het water dan zal deze je zeker gaan bevallen.

Share

Geef een reactie