TEST: Vibram FiveFingers®

Door – op september 01, 2014 – in SCHOENEN met geen reacties
TEST: Vibram FiveFingers®

IN HET KORT OVER VIBRAM

In 1973 vond de eerste ‘Vibram-revolutie’ plaats. Vitale Bramani, lid van de Italiaanse Alpine Club, had de intuïtie om de techniek, ontwikkeld door Pirelli, de autoband-fabrikant, te gebruiken voor schoenen. De naam Vi-Bram (vernoemd naar de uitvinder) werd daarmee geboren. Om precies te zijn, Bramani’s eerste zool was gemaakt van gevulkaniseerd rubber en daarmee heeft hij de schoenzool uitgevonden die de klimwereld heeft veranderd. (Vibram).

FIVEFINGERS

Vibram FiveFingers® staat haaks op het gedachtepatroon van ‘normale’ schoenen. De voeten hebben in de FiveFingers alle vrijheid zich te krommen en te strekken op de dunne soepele zolen. Er zitten vijf afzonderlijke tenen aan – net als aan onze voeten. Door deze eigenschappen is elke stap die je met FiveFingers zet een ervaring in gevoel!

STARTEN MET FIVEFINGERS

Het is even wennen… allereerst is het niet altijd even makkelijk om je tenen in de afzonderlijke ‘tenen van de schoen’ te krijgen. Maar wanneer ze eenmaal zitten gaat er een wereld voor je open. Geen voorgevormde-, steunende-, of op maat gemaakte zool, maar ‘kaal’ oftewel ‘blotevoeten’ / ‘barefoot’.

In tegenstelling tot het ‘normale’ lopen. Zet je met de FiveFingers niet eerst je hak, maar de bal van je voet / je tenen neer en rolt zo je voet op een natuurlijke manier af. Dat is even oefenen, maar snel onder de knie te krijgen.

We zetten een paar passen op straat met de FiveFingers en het eerste wat we voelen… de stenen! Overduidelijk, zul je misschien denken… maar niets is minder waar. Al die tijd hadden onze voeten niet de luxe om te voelen waar we op liepen. Je zag wel wáár je op liep, maar het ook daadwerkelijk vóélen is iets heel anders. Aangenaam verrast besloten we om door te lopen naar het bos. Ook daar eenzelfde verrassing voor onze voeten: de takken en het zand, gewoon voelbaar!

Elke ondergrond voelt weer anders aan, je voelt deze bijna zoals met blote voeten, maar dan met een stukje bescherming.

RENNEN MET FIVEFINGERS

In het begin moet je (net als bij het wandelen) rustig aan opbouwen. Dat is hier dus het devies! Vibram heeft hiervoor een duidelijke brochure waarin oefeningen en een klein trainingsschema staan. Hoewel deze brochure erg algemeen is kun je er toch een goede start mee maken. Bij pijn is de regel: stoppen en je lichaam tijd geven om te herstellen.

De opbouw naar het rennen kostte ons aardig wat discipline, omdat je tijdens het lopen niet direct voelt of je je spieren overbelast. Wij zijn dan ook zeer voorzichtig geweest in de opbouw en raden aan, net als Vibram, goed naar je eigen lichaam te luisteren en rustig op te bouwen. Je bent namelijk minder tijd kwijt met het rustig opbouwen, dan met een herstelperiode voor een blessure.

NADELEN

Het aantrekken van de schoenen gaat bij de tenen lastig (bij sommige modellen).
Soms wat beperkte bescherming, doordat het een minimalistische schoen is.

VOORDELEN

Nieuwe beleving voor je voeten.
Lichte schoen.
Ze helpen je bij een gezondere ontwikkeling van je voeten.
Gezonder voor de knieën door een juiste voetplaatsing.

CONCLUSIE

Het nadeel vonden wij het aantrekken. Dat blijft even ‘pielen’. Bij de modellen die ‘open’ zijn (t.h.v. de tenen) is dit minder het geval, omdat je je tenen dan kunt helpen met je vingers. Laat je hier echter niet door weerhouden: met de FiveFingers sta je in verbinding met de natuur en ga je je voeten op een juiste manier gebruiken en trainen.

Maak nu kans op een paar Vibram FiveFingers Trek Sandals.

Share

Geef een reactie