Via ferrata Luca Innerkofler

Door – op mei 10, 2014 – in VIA FERRATA met geen reacties

FOTO’S

© ‘PvdH’

ONDERDELEN

INFO

EXTRA

  hangbrug
kabelbrug
ladder
tokkel
tyrolean
NIVEAU D  info_g OPMERKINGEN
   
 • Zaklamp is aanbevolen!
 • Lange tocht (met pauze: ±10h)
 • Het kost in totaal 3h om van de instap van de via ferrata naar de top én weer terug naar de instap te komen.
  HOOGTEVERSCHIL 1284 m
   - START (i) 1460 m
     - BEGIN VIA FERRATA ±2400 m
   - EIND VIA FERRATA 2744 m
     
   TOTAALTIJD   8h 30  OVERIG  
    - HEEN 3h LAND  ITALIË
    - VIA FERRATA 3h TOPO  topoja ZIE LINK
    - TERUG
2h 30 PRIJS  GRATIS
EXTERNE LINK(S) -
 

AUTEUR:

 PvdH

ROUTE:

1. Parkeren
Parkeren kan bij Fischleinbodenhütten (1460 m) in Val Fiscalina, nabij Sexten.

2. Aanloop:
De aanlooproute volgt de 102 naar de Drei Zinnen Hütte. Je komt na zo’n 3 kwartier langs Rifugio Fondo Val Fiscalina, van hieruit neem je het pad richting het westen (102) Dit pad is goed bewandeld en eenvoudig te volgen. Tijdens de aanlooproute heb je bijna 1000m geklommen, je staat bij de Drei Zinnen Hütte op 2400m.
Nu kun je op zoek naar de instap van de via ferrata. Er staat een klein schuurtje vlakbij met een gele wegwijzer, die je wijst naar Gallerie e vie di guerra del Paterno. Dat is ‘m! Het pad kent wat klauterwerk voor je bij de werkelijke instap komt.
Voordat je gaat, is de Drei Zinnen Hütte een mooi punt om de weersomstandigheden nog eens te bekijken. Deze berghut is overigens niet alle dagen geopend, met name in het laagseizoen.

3 De route:
Nog bijna 400m stijgen te gaan en dan sta je op de top!
Tijdens het eerste deel treed je in de voetsporen van oude soldaten. Je gaat met trappen door lange tunnels die tijdens de oorlog zijn gebruikt. Wij hebben dit op de tast gedaan, maar een zaklamp is aan te raden. Je bent minutenlang in het donker. In de tunnels heb je vensters die onder andere uitzicht geven op de Tre Cime di Lavaredo. Neem niet teveel tijd, je gaat ze nog genoeg zien!
Na de tunnels ga je op de rots verder naar boven. Je kunt mensen tegenkomen dus geef ze de ruimte, de via wordt in twee richtingen gebruikt. Het niveau is niet bijzonder hoog en je kunt goed je weg naar boven vinden. De moeilijkheid van deze tocht zit ‘m in de lengte.
Ongeveer halverwege kom je op een zadel uit. Kies hier de rechter optie, je wilt immers naar boven. (Links biedt uitstap: via een lange wandeling naar Büllejochhütte en Zsigmondyhütte (pad 107 en 104) en terug naar de Fischleinbodenhütte. Dit is ook een alternatieve terugweg.)
Na wat ravijntjes en leuke passen wordt het geleidelijk aan minder steil. De gehele route is op rotsen. Onderweg kom je nergens zand of struiken tegen. De staalkabel houdt op gegeven moment op en je bent vrij om het prettigste pad naar de top de zoeken. Gefeliciteerd!

4. Terugweg:
De eenvoudigste optie is om dezelfde route terug te nemen. Denk tijdens het afdalen op de via om de mensen die nog omhoog willen.
Je zult hoe dan ook moeten afdalen naar het zadel. Aldaar kan je ook de keuze maken om richting Büllejochhütte te gaan of voor de bekende weg te kiezen via de tunnels naar de Drei Zinnen Hütte.

Bijzonderheden:

   • Zaklamp is aanbevolen.
   • Vroeg starten, dit is een lange dagtocht. Aangegeven tijden zijn exclusief pauze, totaal hebben wij er zo’n 10 uur over gedaan.
   • Lichte variant:
    De via ferrata is ook te benaderen vanuit het zuidwesten. Je start dan bij de Auronzohütte. Je kunt via de 101 naar de Drei Zinnen Hütte. Ook dan is de terugweg via de Büllejochhütte mogelijk. Deze route start op 2320 m, en kent in totaal maar zo’n 500 m hoogteverschil.

 

DOWNLOAD: gpxkml

Kaart

Share

Geef een reactie