Via Ferrata (sport, materiaal & niveau, gradatie)

Door – op juni 13, 2013 – in VIA FERRATA met geen reacties

De Sport

Via Ferrata is een wandel-, klauter- en klimsport wat wordt uitgeoefend in de bergen en aan de rotswand. Een stalen kabel is met stalen pinnen aan de rotswand bevestigd. De klimmer draagt een gordel, met daaraan een via ferrata set (twee touwen + remmechanisme en twee karabiners) en deze haken worden aan de staalkabel geklikt. Ook kan de klimmer zich optrekken en vasthouden aan de staalkabel.

De sport is van oorsprong Italiaans en de letterlijke vertaling voor via ferrata is “ijzeren weg”. Deze ijzeren weg werd voor het eerst gebruikt rond 1914, de Eerste Wereldoorlog, toen Italiaanse en andere militairen troepen en materiaal op een snelle en veilige manier wilden verplaatsen. Vervolgens raakten de via ferrata’s in vergetelheid, totdat ze werden opgemerkt door het toerisme.

De klimsport heeft in de loop der jaren verschillende niveau’s ontwikkeld. Het meest makkelijke niveau heeft vele handgrepen en voettrede in de rots, of anders stalen treden (ook wel nietjes genoemd). Dit niveau is ook gemakkelijk te doen door onervaren wandelaars, mits je geen hoogtevrees hebt. De hoogtes worden namelijk wel bereikt, vaak met prachtige vergezichten. Het meest moeilijke niveau is tegenovergesteld en heeft dus weinig handrepen en voettrede. Om de via ferrata’s afwisselend, leuk en goed begaanbaar te maken, worden (hang-)bruggen, ladders en afdaal touwen ingebouwd.

 

Het Materiaal

Het materiaal dat je nodig hebt voor de klimsport vind je hieronder:

via ferrata

Een helm tegen steenval (veroorzaakt door mens of dier, of soms ook plotseling uit zichzelf), een gordel om je via ferrata- / klettersteig set aan vast te maken en de via ferrataset om jezelf (via de gordel) aan de stalen kabel te zekeren.

 

Niveau’s

De verschillende niveau’s die voor de sport bestaan worden in meerdere talen benoemd. Het is van belang dat je weet wat voor soort via ferrata g je tegemoet gaat. Als je er eenmaal aan begint, kun je namelijk vaak alleen maar verder en niet meer terug.
Hieronder vind je de moeilijkheidsgraad van via ferrata.

 

Share

Geef een reactie