Wat is vriesdrogen?

Door – op december 19, 2013 – in KOKEN met geen reacties
Wat is vriesdrogen?

Tijdens energieverslindende activiteiten wil je graag veel voedsel naar binnen krijgen, want voeding = energie. Tegelijkertijd wil je het volume en gewicht van de voeding ook zo laag mogelijk houden. Een uitkomst hierop kan zijn het vriesdrogen van voedsel.

 Het vriesdrogen van voedsel is een manier om;

  • de smaak beter te behouden,
  • het volume te verminderen,
  • het gewicht te verminderen en
  • om de houdbaarheid te verlengen.

 

Maar wat is vriesdrogen?

Vriesdrogen is een proces waarbij water uit voedsel wordt onttrokken. Het voedsel wordt eerst onder een zeer lage temperatuur ingevroren (-30°C tot – 80°C) PIJL 1. Daarna wordt de druk in de vriezer verlaagt waardoor een vacüum onstaat PIJL 2 . Afhankelijk van de soort voeding en aanwezige druk, wordt de temperatuur in de vriezer langzaam verhoogt (maar nog steeds onder 0°C!) PIJL 3. Hierdoor verandert het ijs langzaam in waterdamp, ook wel sublimatie genoemd.

 

VRIESDROGEN SUBLIMATIE water

 

Sublimatie wil zeggen dat een vaste stof direct over gaat in gas. Hierbij wordt het ‘natte’ tussenstadium dus overgeslagen. Vandaar de naam vriesdrogen.

Bij sommige producten (bijv. fruit) vriezen alle vezels kapot, waardoor het gedroogde voedsel breekbaar wordt. Daardoor komt de originele vorm en structuur niet meer terug, wanneer er weer water wordt toegevoegd. De smaak, vorm en vitamines blijven door het proces wel behouden, omdat het voedsel eerst ingevroren wordt, alvorens het water wordt ontrokken.

Een groot nadeel van vriesdrogen is dat de machines voor het proces ontzettend duur zijn. Vandaar dat je flink in de buidel moet tasten voor een lichte, voedzame en compacte maaltijd.

 

 

 

Share

Geef een reactie