Zugspitze Klettersteig

Door – op december 04, 2013 – in VIA FERRATA met 1 reactie

FOTO’S

 

ONDERDELEN

INFO

EXTRA

hangbrug
kabelbrug
ladder
tokkel
tyrolean
NIVEAU D*  info_g OPMERKINGEN
   
  • Lange tocht een goede conditie is vereist!
  • In de zomer is (ondanks de drukte) de beste periode om te gaan.
  • * Het is een niveau D omdat de tocht zo lang en gevarieerd is .
HOOGTEMETERS ±2200 m
   - BEGINHOOGTE 760 m
   - EINDHOOGTE 2962 m
   - STIJGEN  ±2200 m
   - DALEN 0 m
 TOTAALTIJD   ±11h  OVERIG  
    – HEEN 
0h 05 LAND  DUITSLAND
    - ROUTE 10h TOPO  topoja
    - TERUG
1h  PRIJS  GRATIS
 EXTERNE LINK(S) zie tekst

ROUTE:

1. Parkeren
Parkeren kan in Hammersbach, hier stopt de trein ook weer op de terugweg.

2a. Stangensteig - Höllentalangerhütte
Wanneer je vroeg vertrekt zul je de Stangensteig moeten nemen, omdat de klamm dan nog niet open is. De stangensteig is zelf oook prachtig! Smalle paden en een prachtige en hoge brug dwars over de Höllentalklamm heen. De Stangensteig komt uiteindelijk op hetzelfde punt uit als de route door de klamm (zie kaart). Hierna vervolg je je weg naar de Höllentalangerhütte (opent pas weer in 2015!). Vanaf hier is de eerste klettersteig al te zien, evenals het pad ernaar toe.

2b. Höllentalklam – Höllentalangerhütte
Op de splitsing (zie kaart) kun je de route over de Stangensteig of door de Klamm nemen. Door de Klamm ben je 30 minuten sneller, maar de klamm is niet altijd open.
De klamm is prachtig en de kosten zijn een maar een paar euro. Zie ook de site van de klamm: http://www.hoellentalklamm-info.de/

3. Klettersteig 1
Naarmate je steeds dichter bij de instap van de eerste klettersteig komt zul je je afvragen waar deze nu begint. Geen paniek! Op een gegeven moment kom je een wit bordje tegen met ‘Zugspitze’ erop (zie foto’s). De instap van de klettersteig is vrij eenvoudig, daarna volgt een trap, een stukje over een gezekerd pad om te eindigen met de traverse over de pinnen. Na de eerste klettersteig is het een beetje klauteren over de rotsen (niveau 2) en volg je het wandelpad. (Eventueel kun je nog een Geocache meepakken onderweg).

4. Höllentalferner (gletsjer)
De gletsjer wordt doorgaans overgestoken zonder touwgroep. Afhankelijk van de condities en ervaring maak je hier wel of geen gebruik van. Wij raden aan van wel, een ongeluk zit in een klein hoekje! De gletsjer is voor de rest relatief makkelijk over te steken en er zijn weinig ‘grote’ spleten. De instap van de 2e klettersteig zit op ongeveer 2/3 van de gletsjer aan de rechterkant. Zoek naar rode markeringen op de rots.

5. Klettersteig 2
De instap van de 2e klettersteig kan moeilijk zijn. De gletsjer smelt namelijk steeds verder weg, waardoor er een spleet ontstaat tussen de gletsjer en de instap. Er zijn overigens twee instapmogelijkheden. Aan de rechterkant zit de moeilijke (oude) instap, niveau D. Aan de linkerkant de makkelijkere B instap. De klettersteig gaat daarna weer een stukje richting het dal, waarna hij even stopt. Na een klein stukje klauteren (niveau 2) ben je weer bij de kabels. Vanaf hier loopt de klettersteig helemaal naar de top. De tweede klettersteig is bij winters weer een stuk moeilijker doordat alles een stuk gladder is, de route is ondergesneeuwd en je extra tijd kwijt bent aan het vrijmaken van de route.

Voor de rest is de klettersteig vrij eenvoudig en heb je een prachtig uitzicht gedurende de hele klim.

Vlak voor de top zit de splitsing naar de Jubiläumsgrat. Eenmaal op de top heb je een prachtig uitzicht en kun je genieten van je zware inspanningen!

6. Terugweg
Vanaf de top neem je de kabelbaan naar het lagergelegen station. Hier kun je de trein nemen die je helemaal naar Hammersbach brengt. Het kan zijn dat je moet overstappen, dit kun je het beste even vragen aan het personeel wat altijd zeer behulpzaam is. De kosten voor de kabelbaan + trein zijn voor een enkeltje ongeveer €30,- (2013). Zie ook: http://www.zugspitze.de.

Vanaf station Hammersbach kun je teruglopen naar de parkeerplaats in ongeveer 5 minuten. Een aanrader is; het vieren van de succesvolle tocht in het restaurant!

 

DOWNLOAD: gpxkml

Kaart

Share

Geef een reactie