Coleman Unleaded Stoves

Door – op februari 09, 2017 – in TESTS met geen reacties
Coleman Unleaded Stoves

Coleman 533 Unleaded Sportster II

 •  1190 gram.
 • 2500 watt.
 • Kooktijd 1 liter: 5m 20 (bij ons 7 minuten) (om de 3 minuten bijpompen).
 • Tankinhoud +- 0,5L.
 • Met draagkoffer.
 • 8h30.

Coleman Unleaded Feather

 •  685 gram.
 • 2200 watt.
 • Kooktijd 1 liter: 3m55 bij ons (7,5 minuut).
 • Tankinhoud +- 0,34L.
 • Met draagkoffer.
 • 7h.

We namen twee Coleman Unleaded Stoves/branders onder de loep om eens te kijken wat deze mooie vloeistofbranders nu eigenlijk waard zijn. De Unleaded Sportster II en de Unleaded Feather. Deze vloeitstof-branders werken op Coleman White Fuel, maar ook op ongelode benzine. Hoewel de eerste beter (lees: schoner) is voor de brander, kun je dus ook gebruik maken van benzine.

Beide branders werken op hetzelfde principe. Namelijk; een tank onder druk brengen door middel van een pompje. Vervolgens draai je met een ventiel de brandstoftoevoer een klein beetje open en steekt deze aan. Je krijgt nu een gele vlam uit de brander. Maar het mooie is dat deze gele vlam het buisje van de brandstoftoevoer gaat verwarmen. Daardoor komt de brandstof er voorverwarmt (en onder hogere druk) uit en gaat de brander na een tijdje met een mooie blauwe vlam branden. Het teken van een efficiënte verbranding.

De branders hebben een tank van 0,34 en 0,5 liter. Daarmee kun je 7 – 8,5 uur mee koken, afhankelijk van de omstandigheden. De kleinere brander heeft net iets minder vermogen maar in 6-7,5 minuten heb je 1 liter water gekookt. Met de grotere brander gaat dit iets sneller. Namelijk 5-7 minuten. De kooktijden die Coleman noemt hebben wij niet gehaald. Omdat we een stalen pan hebben gebruikt had dit misschien het verschil kunnen maken. Maar na een tweede test kregen we 0,5 liter in 4 minuten aan de kook in een aluminium pan, in verhouding helaas geen verschil. Onze test is uitgevoerd bij een buitentemperatuur van 2 graden en een fris windje, met de standaard wind blokkerende plaatjes.

De Feather is bijna 2x zo licht als zijn grote broer en heeft 3 handige uitklapvoetjes waardoor hij, ondanks zijn kleine formaat, zeer stabiel staat. De Unleaded Sportster II is in zijn geheel wat groter en heeft een iets zwaardere tank + handige opbergbox.

De branders zijn eenvoudig te vullen en te ontluchten via het vulklepje. Ontluchten doe je pas als de brander uit en afgekoeld is, anders kunnen de gassen in de tank ontsteken. De branders kunnen in onze ogen een leven lang mee en zijn zeer degelijk gebouwd. De Unleaded Sportster II is meer voor op de camping om heerlijk op te koken. De Feather is ideaal voor op hike, compact maar toch efficiënt.

Een ander voordeel is dat je geen gasblikjes meer nodig hebt en de branders beter werken bij kou en op grote hoogte dan ‘normaal’ gas. Vloeistof is universeler en nóg makkelijker te verkrijgen. Dus ook voor je avonturen buiten de bekende wereld ben je met deze Coleman branders goed voorbereid!

 

 

 

Share

Geef een reactie