Basisgebruik & GPS tips en trucs

Door – op april 18, 2013 – in GPS met geen reacties

GPS – “OPSTARTEN/HET BEGIN”

Wanneer je een GPS voor het eerst opstart of langere tijd niet gebruikt hebt, kan het soms lang duren voor je een ‘fix’ (precieze positiebepaling) hebt. Het is aan te raden om in een straal van 5 á 10 meter te blijven, zo heb je de meeste kans op een snelle fix. Ga je alvast aan je route beginnen en heeft je GPS nog geen fix? Dan kan je er vanuit gaan dat het erg lang kan gaan duren.

gps fix In dit voorbeeld is de Garmin Geko 201 gebruikt.
Een basismodel waarmee je prima uit de voeten kunt!Op de afbeelding links is te zien dat de ontvanger slechts 1 satelliet ontvangt.

 

GPS i.c.m. KAART

Wanneer je een GPS gaat gebruiken zal dit vaak in combinatie met een kaart zijn. Op vrijwel elke kaart staat een ‘GPS-grid’ ingetekend. Met behulp van dit grid kan je bepalen waar je bent of waar je naartoe wilt. Het grid wat het meest voorkomt in ‘de outdoor’ is het UTM (Universele Transversale Mercatorprojectie). In volgende voorbeelden maken we dus ook gebruik van dit grid.

UTM grid & Kaartdatum
Op een kaart staat eigenlijk altijd wel de kaartdatum. Deze refereert naar een kaartdatum die standaard in de GPS staat. Vaak is dit WGS84. Controleer dus altijd even of de instellingen in je GPS overeenkomen met die van je (wandel)kaart. 1:25.000 is de meest voorkomende verhouding en die gaan we gebruiken voor dit voorbeeld. (In o.a. Duitsland hebben ze ook kaarten met verhoudingen van 1:35.000, hiervoor geldt hetzelfde principe, maar die verhouding is net iets lastiger te bepalen.)

UTM_WGS84 Hier staat de grid/datum-notatie aan de zijkant van de kaart i.p.v. in de legende. Een UTM notatie bestaat meestal* uit 2×6 getallen. Hier links zou een enkele notatie bijvoorbeeld kunnen zijn: 4753 85 (lengtegraad).

* afhankelijk van het GPS type & regio.
UTM grid europa Een overzicht van het UTM grid van Europa.

 

CONTROLE van GPS GRID

Een GPS kan i.c.m. een kaart goed gebruikt worden om mee te navigeren. Het is wel van groot belang om te controleren of het GPS grid op de kaart juist is!

Het controleren dit grid doe je als volgt:

 • Ga op een kenmerkend punt staan (bijv. begin van een brug, wandelhut of derg.)
 • Controleer of je GPS instellingen overeenkomen met die van de kaart (bijv. UTM-grid, kaartdatum WGS84)
 • Zorg voor een goede fix (4 of meer satellieten)
 • Daarna markeer je je eigen positie met de GPS (zie handleiding van je GPS)
 • ‘Teken’ je positie in op de wandelkaart
 • Controleer of je werkelijke positie overeenkomt met die van de kaart
  (is dit niet het geval? Controleer je instellingen en ontvangst nogmaals. Helpt dit ook niet dan moet je op zoek naar een andere kaart).
  (dit komt niet heel vaak voor, maar het kan zomaar gebeuren dat je een keer een foute kaart in handen krijgt)

 

TIPS EN TRUCS

 • Zorg ALTIJD voor 2 setjes EXTRA batterijen als je volledig op je GPS gaat navigeren
  (dus 4 batterijen EXTRA als je GPS er normaal 2 gebruikt)
 • Draag de batterijen ‘op de man’.
  (door kou gaan batterijen extreem snel leeg, stop ze dus in je broekzak of binnenzak van je jas, dus NIET in de buitenzakken!)
 • CONTROLEER of de kaart een juist UTM grid heeft (zie CONTROLE van LOCATIE)
 • Maak eerst een begin-waypoint zodat je altijd weet waar je vandaan komt
 • GPS kan prima gebruikt worden om mee te navigeren, ga echter niet op pad zonder kaart als je het gebied niet kent / slecht weer verwacht!
  (GPS is net als een kaart & kompas een hulpmiddel om jou te helpen je weg te vinden. GPS blijft afhankelijk van goede ontvangst en batterijen.Dat wil niet zeggen dat het alléén maar een hulpmiddel is, nee je kan er prima mee navigeren, mits je weet wat je doet en genoeg ervaring hebt in de bergen!)
 • Vertel altijd aan iemand waar je heen gaat / laat een briefje achter in je auto (liefst in het Engels/Frans, dat kennen de meeste mensen wel)
 • Blijf genieten!

Is iets niet duidelijk, mis je iets of hebben we een foutje gemaakt? Laat het ons gerust weten!

Naar boven

Share

Geef een reactie