Honden en Buitensport – Do’s en Dont’s

Door – op maart 14, 2014 – in BERGEN (algemeen) met geen reacties

We ontvingen de vraag van één van onze lezers; “Ik ben benieuwd wat de ervaringen zijn van buitensporters op het gebied van buitensporten met honden. Wat zijn de mogelijkheden? Do’s en dont’s. “ Met hulp van ervaringsdeskundige; Jo De Smedt, hebben we het één en ander op een rijtje gezet.

INLEIDING
Jo wilde altijd al graag een hond, maar in combinatie met zijn sport alpinisme was dit niet mogelijk, omdat dit té extreem zou zijn voor de hond. Nadat hij één van zijn voornaamste doelen had bereikt; alle 4000-ers van de Alpen beklimmen, was er toch een mogelijkheid… Zijn hond; Ora, meenemen in minder extreme omstandigheden. Nou ja. Minder extreem? Met een hond erbij wordt het al gauw extreem genoeg. Klettersteigen, om maar een voorbeeld te noemen.

BELANGRIJKSTE TIP
Ora heeft 100% vertrouwen in Jo en vice versa. Hij weet wat Ora aankan. Doordat Jo al veel ervaring had opgedaan in extreem terrein voelde hij zich volledig op zijn gemak in het ‘minder extreme’ terrein en dát straalde hij ook uit. Zoals iedereen wel weet is energie iets waar honden ontzettend gevoelig voor zijn.
Zijn tip: “Het meegeven van de gemoedsrust aan je hond is eigenlijk het belangrijkste als je een hond mee wilt nemen tijdens het ‘buitensporten’. Hoe beter je zelf een situatie kan beoordelen en ermee vertrouwd bent en je dus zelf op je gemak voelt, hoe beter je het risico op ongevallen voor jou en je hond kan inschatten en verkleinen.”

DO’s en DONT’s
Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen; als je hond op je kan vertrouwen, zit het goed. Maar er zijn uiteraard een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten:

Do’s

 • Rustig opbouwen (begin zeer eenvoudig en ga, indien mogelijk, steeds een stapje verder).
 • Durf een stap terug te doen qua niveau, of keer om bij twijfel.
  (Liever te veilig dan te moeilijk en gevaarlijk).
 • Kennis van het terrein, weer, specifieke sport, etc.

Dont’s

 • Je hond meenemen op je huidige (sport)niveau.
 • Niet-gecertificeerde gordel gebruiken.
  (Petzl en Ruffwear hebben speciale gordels voor honden. Normale draag-gordels, maar ook met een drijfgedeelte erin, voor bv. kayakken.)
 • Niet oefenen met tillen, takelen, laten zaken, etc.
 • Je hond meenemen in terrein waar hij zich niet thuis voelt.
  (Een husky kun je prima meenemen de sneeuw in, maar een labrador is hier bijvoorbeeld minder geschikt voor).

Afhankelijk van het soort hond en eigen kennis kun je besluiten welke sporten je wel of niet samen gaat beoefenen. Let ook op regels van berghutten (wel/geen honden toegestaan?), natuurgebieden, ontlasting (wel/niet opruimen?), etc.

Met dank aan: Jo De Smedt - website                                    Foto’s: © Jo De Smedt & Petzl.

Share

Geef een reactie