Mountain Equipment Xero 550

Door – op maart 04, 2016 – in NIEUWS, PRODUCTNIEUWS met geen reacties
Mountain Equipment Xero 550

Tijdens één van onze prachtige tochten hadden we de donzen mummy-slaapzak, Xero 550 van Mountain Equipment mee! Gevuld met de hoogste kwaliteit ganzendons (DOWN 850+). Voorzien van diverse technische snufjes (o.a. EXL technology (link)) en gemaakt met de lichtste stoffen (Helium 30 en Supersoft 20).
De XERO slaapzakken-lijn combineert deze technische snufjes met een slankere pasvorm om warmtebehoud te optimaliseren, maar ook om het gewicht én volume zo klein mogelijk te houden.

De slaapzak is zeer klein op te bergen met de meegeleverde opbergzak. Je kunt deze zelfs een beetje gebruiken als compressiezak. Gemakkelijk in de rugzak op te bergen dus. En met een gewicht van 1095 gram zeker één van de lichtste slaapzakken die er (in dit temperatuurbereik) op de markt te krijgen is. Het vulgewicht bedraagt 550 gram en omdat de slaapzak gemaakt is van zulk dun materiaal kun je dit dons gewoon zien zitten. (Wat best wel gaaf is.) Het dons zit in speciale, afzonderlijke kamers en kan zich zo goed uitzetten voor een optimale isolatie.

Verder is de slaapzak onder andere voorzien van:

  • een handige ‘anti–hapstrook’ bij de rits;
  • verstelbare sluitingen rondom de nek en het hoofd;
  • extra sluitingen rondom de nek en schouders (knoopje en klittenband).

We sliepen bij temperaturen van -3 en -10 °C. Het comfortbereik van deze slaapzak ligt tussen de -1 en -11 °C. Het ligt er natuurlijk aan of je een warme of koude slaper bent, maar bij -3 sliep het prima in de XERO 550.

Na onze ervaringen met deze slaapzak kunnen we deze, maar daarmee ook de XERO lijn van harte aanbevelen!

XERO Lijn:

Voor de wandelaars, alpinisten, hardlopers en avonturiers zijn het gewicht en pakvolume alles. De Xero range staat voor de lichtste slaapzakken voor de serieuze minimalisten. De Alpine Fit combineert naden boven grondhoogte en een optimale distributie van het dons. Om zo o.a. de warmte-efficiëntie te optimaliseren. Deze lijn valt onder de lichtste slaapzakken van de wereld. Optimaal voor reizigers die zich licht en snel willen verplaatsen.

DOWN 850+:

Down 850+ (kortweg: dons) van Mountain Equipment vindt zijn oorsprong in de Sumy regio in Oost-Oekraïne. De boerderijen zijn voor het laatst bezocht in 2011. De audits (DOWN CODEX) laten zien dat het dons komt van ganzen die worden opgevoed door o.a. kleine boerderijen met zo’n 20 ganzen. De ganzen worden gevoed om uiteindelijk op te eten en hebben een vrij leven met genoeg voedsel, water en onderdak.

Overdag zijn de ganzen in de buitenlucht. De plek waar ook het liefste zijn! En in de nacht lekker binnen. Het dons wordt verzameld en verwerkt door lokale distributeurs in Oekraïne. Daarna gaat het naar Taiwan waar het beste dons wordt geselecteerd. Dit dons wordt gebruikt in de Extreme, Extreme SL & Xero slaapzakken.

 

DOWN CODEX ®

Het DOWN CODEX® programma was ontwikkeld om risico’s te minderen en te controleren in de aanvoer van het dons. Dit om te garanderen dat zowel het dierwelzijn als de kwaliteit worden gewaarborgd.

Enkele speerpunten van het programma:

  • het dons mag niet van vogels komen die levend geplukt worden;
  • komt niet van vogels die opzettelijk extra veel gevoerd zijn;
  • moet komen van vogels opgegroeid in goede condities;
  • Moet een bijproduct zijn van de vleesindustrie waarbij de vogels op een ‘ethische’ manier geslacht worden.

Meer info: http://www.thedownproject.me.uk/down-codex.php

Share

Geef een reactie