Sinds lange tijd vertegenwoordigt MSR met hun materiaal het toppunt van prestaties voor winter- bergsporters. Dat is waarom ze enthousiast zijn om hun bereik uit te breiden – een toonaangevende sneeuw-materiaal lijn met drie cruciale sneeuwveilige en technische tools: scheppen, sondes en zagen.
De nieuwe lijn sneeuwscheppen bestaat uit 3 modellen:
- Operator T (T-handvat)
- Operator D (D-handvat)
- Responder (TD-handvat)
In grote lijnen is de Operator meer geschikt voor het verplaatsen en scheppen van grote hoeveelheden sneeuw. Door o.a. het grotere blad en hoek tussen blad en schacht (40° i.p.v. 30°). De Operator is dus bijvoorbeeld erg handig bij het bouwen van quinzee’s (sneeuwhol).
RESPONDER
Outdooridee.com kreeg als eerste Nederlands bedrijf de kans om de MSR Responder sneeuwschep te testen. Die verleiding konden we natuurlijk niet weerstaan!
Gemaakt van een sterk en lichtgewicht aluminium, extra verstevigde schep-steel verbinding, snel en makkelijk uitschuifbare schacht en o.a. een ergonomisch TD handvat kun je bijna spreken van een ‘super-tool’. Maar is dat wel echt zo?
We namen de schep mee tijdens een wandeltocht in zuid-Duitsland. Omdat de schep, met zijn prachtige groen-gele kleur al een tijdje aan de buitenkant van de rugzak aan het pronken was besloten we in de pauze een een plek van twee vierkante meter vrij maken van sneeuw. Gewoon om hem alvast uit te proberen. De handschoenen konden we aan laten, want het drukknopje om de schacht te ontgrendelen is ook met handschoenen prima te bedienen. In no-time hadden we een mooie sneeuw-vrije plek gecreëerd. Dit belooft wat, zeiden we tegen elkaar!
Verderop tijdens onze tocht hebben we een sneeuwprofiel gemaakt. Ook dit ging prima. De hoek tussen het blad en de schacht is 30°. Hierdoor kun je eenvoudig rechte lijnen en vlakken steken, om zo de sneeuwlagen te beoordelen en/of een reddingsactie uit te voeren.
Natuurlijk waren dit twee ‘makkelijke’ klusjes voor de Responder. Dus we besloten een zwaardere taak te zoeken. Op de parkeerplaats vonden we die taak. Een compacte sneeuwhoop die door een sneeuwschuiver was gemaakt en inmiddels was uitgehard. Zonder veel extra moeite konden we toch snel en effectief de sneeuw verplaatsen. Ook in compacte ruimtes (bv. bij het direct naar beneden graven) doet de Responder het zeer goed. Door de schacht simpelweg in te korten zit je niet met een onhandelbare lange steel en kun je veel kracht zetten in de kleine ruimte. De tanden op de rand van de schep helpen je bij het breken van extra harde stukken (ijs) in de sneeuw.
Op het eerste opzicht leek het ‘T’ handvat ons onhandig. Maar door de inkeping voor je vingers (zie foto) houdt de schep net zo lekker vast als een D-handvat en heb je tegelijkertijd de controle van een T-handvat.
OPERATOR