Packraften

Door – op augustus 02, 2014 – in (WILD)WATER, DHZ (WILDWATER), MATERIAAL, WILDWATER met geen reacties

VIDEO – ‘PACKRAFTEN’

WAT IS HET

Packraft staat eigenlijk voor ‘draagbare boot’. Een éénpersoons-raft weegt ±2,2kg, superlicht dus! Daar komt nog wel de andere uitrusting als, peddel, zwemvest, reddingslijn en kleding bij. Al met al is dit pakket niet groter dan een kleine tweepersoonstent en past daarmee dus prima in je wandel- of fietsuitrusting.

Fietsuitrusting? Ja. Want je kunt je fiets (of andere bagage) gewoon meenemen door deze op je packraft vast te knopen. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat de boot zomaar lek gaat, hij is namelijk gemaakt van zeer sterk urethaan.

Bij packraften draait het er om dat je avontuur doorgaat waar dit normaal zou stoppen.

Mede mogelijk gemaakt door:

Logo alpacka    pakcraftingstore logo

 

 

 

GESCHIEDENIS ALPACKA RAFT (PACKRAFT)

Wij hebben het model Yukon Yak en Explorer 42 van Alpacka Raft getest. Alpacka Raft is een familiebedrijf dat in 2001 is begonnen in Chugiak, Alaska. Thor (oprichter van Alpacka Raft) had een lichte maar sterke boot nodig met veel drijfvermogen, om hem en zijn 25 kilo zware uitrusting te kunnen vervoeren over afgelegen rivieren. Hij moest, stenen, takken en wildwater niv. 3 kunnen weerstaan. Maar dat was nog niet alles. Hij moest alles op zijn rug mee kunnen nemen en als hij niet aan het wandelen was, moest alles in de boot mee kunnen. Een flinke uitdaging dus. Maar tot de dag van vandaag worden de boten met veel liefde en humor, met de hand gemaakt door het karateristieke familiebedrijf. Het is dan ook zeker de moeite waard om een kijkje te nemen op hun website: http://www.alpackaraft.com/

HOE WERKT HET

De packraft zelf is een erg klein pakketje Over elk onderdeel van de boot is heel goed nagedacht. Het opblazen doe je in ongeveer 5 minuten met de speciale opblaaszak die erbij zit. Afhankelijk van het model heb je ook een spatzeil. De rand waar dit spatzeil omheen gaat is gemaakt van lichtgewicht buizen en kun je eenvoudig vastmaken. De deelbare peddel zet je in een mum van tijd in elkaar en dan ben je bijna klaar om te gaan! Afhankelijk van het water waar je gaat varen vul je je uitrusting aan met bv. zwemvest, helm, reddingslijn, wetsuit, etc.

EIGENSCHAPPEN

  • De packraft bestaat uit 1 luchtkamer, om hem zo licht en sterk mogelijk te maken.
  • Gemaakt van zéér sterk, maar dun en licht urethaan. De boot is (bijna) niet lek te krijgen.
  • Groot opblaasventiel voor de luchtzak, apart mondventiel om hem bij- / af- te pompen.
  • Diverse lusjes om materialen vast te maken.
  • Yukon Yak 2,2 kg en Explorer 42 2,7 kg.
  • Peddel (Moll Playa) 990 g.
  • Shearwater Webbed Paddle 595 g (met T-handvat).
  • Het zwemvest (Anfibio Buoy Boy) 310 g.

STARTEN

Veiligheid voor alles! Voordat je het water opgaat moet je wel weten wat je doet! Het is gevaarlijk om zonder voldoende kennis en ervaring het water op te gaan.

Een packraft vaart heel anders dan een ‘normale’ kano, omdat er geen kiel onder zit. Start dus op een rustig stukje om bekend te worden met de vaareigenschappen van de boot. Zodra je dit goed geoefend hebt kun je bijvoorbeeld gaan traverseren en keerwaters in- of uitvaren. Ervaar ook eens hoe het omgaan is.

Bij de tweepersoonsboot (Explorer 42) moet je een beetje op elkaar inspelen. Wie stuurt er, wanneer maak je een bocht, etc. Het is niet mogelijk om een spatzeil te bevestigen, omdat je met twee personen in de boot zit. De boot kan tot wildwater 2, de Yukon Yak wildwater 3.

SAMENVATTING

Packraften is ontzettend leuk! Dat komt vooral door het feit dat je avontuur niet stopt. Je zit niet met een hele zware / onhandig grote boot, maar met een compact pakket dat je overal mee naartoe kunt nemen. Normaal zou je bij een meer of rivier aankomen en om moeten lopen, of zelfs teruglopen. Nu stopt je avontuur nergens meer. Dus: ‘pack’ je raft en ‘go exploring’!

WAAR TE KOOP

In Europa is packraft materiaal te koop én te huur bij:

pakcraftingstore logo

Packrafting-store.de 

MEER INFO

Logo alpacka

Alpacka Raft

 

 

 

Share

Geef een reactie