Risicofactoren Via Ferrata

Door – op juni 20, 2013 – in VIA FERRATA met geen reacties

Risicofactoren Via Ferrata / Klettersteig

Juiste manier vast klikken

Tijdens de via ferrata tocht dien je jezelf altijd te zekeren waar mogelijk. Het zekeren doe je met beide karabiners op de staalkabel. Deze staalkabel wordt onderbroken door pinnen die de staalkabel aan de rotswand bevestigen. Je dient dus over te klikken wanneer je zo’n pin tegen komt. Dit doe je als volgt:

    1. Zodra je kan overklikken, klik je over! Wanneer je dit namelijk niet doet en je valt, maak je extra meters en zal de kracht op je lichaam en materiaal groter zijn. Dit wil je ten alle tijden vermijden.
    2. Tijdens het overklikken blijft altijd één karabiner geheel gesloten op de kabel ingeklikt.
    3. Je pakt eerst de ene karabiner en klikt deze over. Wanneer deze echt goed dicht zit, kun je de tweede karabiner overklikken.

In eerste instantie zal dit nog met moeite gaan en duurt het langer. Naarmate je meerdere via ferrata’s hebt geklommen, zal het overklikken ook vlotter gaan (blijf echter wel opletten of de karabiners goed dicht zitten).

via ferrata overklikken

Juiste afstand bewaren

Bij een verticale route, of gedeelte van de route, dienen er altijd 3 pinnen tussen de klimmers te zitten (om zo voldoende afstand te houden, in verband met een mogelijke val).

Wanneer een klimmer namelijk zou vallen én beide klimmers klimmen dicht op elkaar, dan sleuren ze elkaar sowieso mee. Een val wil je het liefst ontwijken tijdens een via ferrata, dus daarom de norm van de drie pinnen (oftewel twee stukken ‘lege’ kabel).

 

Zelfoverschatting

Informeer jezelf goed wanneer je besluit een via ferrata route te gaan doen. Zelfoverschatting is het meest vervelende en vermoeiende wat je tegen kan komen, zeker omdat je klimt voor je plezier.

Als onervaren klimmer begin je met het meest lage niveau en het liefst met een gids. Naarmate je ervaring krijgt, kun je jezelf beter inschatten en begrijp je de gradaties uit de topo’s beter.

Begin dus altijd met een niveau dat voor jezelf goed te doen is. Klim je met een groep, klim dan op het niveau van de minst ervarene.

 

Het weer

Het weer is het meest wisselvallige wat je in de voorbereiding tegen komt. Check dit een dag van tevoren, of nog beter nog de ochtend van vertrek.

Met droog en zonnig weer is klimmen het leukst, met de mooiste vergezichten. Wanneer het regent, of heeft geregend houd er dan rekening mee dat de rots nat en dus glad is. Als de rots nat is kun je de gradatie gerust +1 verhogen. Beter nog is een dagje overslaan en klimmen wanneer de rots droog is. Ga met onweer de rots niet op!

 

Materiaal van de route

Het materiaal van de route bestaat uit staalkabels en bevestigingspinnen. Deze ijzeren routes worden over het algemeen heel goed onderhouden. Toch kan het eens voorkomen dat de route niet (meer) veilig is, doordat een pin is uitgebroken, of een kabel is doorgeroest.

Bekijk dus tijdens het klimmen ook de kabels en pinnen, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Bij twijfel, keer terug.

Afbeelding is afkomstig van Petzl

Share

Geef een reactie