Rugzak kiezen, inpakken & afstellen

Door – op juni 11, 2013 – in RUGZAKKEN met geen reacties

Keuze en Bestemming

Een rugzak kiezen kan lastig zijn. Voordat je aan de zoektocht begint, is het natuurlijk handig als je weet waarvoor je het wil gaan gebruiken. Zo is er namelijk voor elke rugzak “een bestemming”.

Wanneer je dagtochten gaat lopen met aan het eind van de dag een onderkomen waar bedden, dekens, eten en drinken zijn, dan is een grote rugzak niet nodig. Een rugzak van 30 liter is dan vaak meer dan genoeg. Hier kun je gemakkelijk eten, drinken, een warme trui en regenkleding voor die dag in kwijt.

Wanneer je een meerdaagse tocht zou lopen waarbij je aan het eind van de dag een bed, eten, drinken en eten voor de volgende dag kunt aanvullen, dan is een rugzak van 40 – 50 liter geschikt. Je hebt dan namelijk extra ruimte nodig voor je slaapzak.

Wanneer je een huttentocht/meerdaagse tocht moet lopen, heb je al gauw een rugzak van 60 – 75 liter nodig. Vooral wanneer je zelf een slaapzak, tent, brander, eten & drinken mee dient te nemen. Het aantal liters kan afhangen van het aantal mensen met wie je samen loopt. Met meerdere mensen kun je eventueel de tentonderdelen, brander materiaal, eten & drinken etc. delen.

 

Het inpakken

Het inpakken van de rugzak lijkt vaak een gemakkelijke klus, maar niets is minder waar. Al heb je nog zo’n goede rugzak met draagsysteem, het inpakken van de rugzak vereist toch aandacht. Mocht je er namelijk geen aandacht aan besteden, dan kunnen er zich rugklachten voordoen en zal de tocht minder lang vol te houden zijn.

Uiteraard houd iedereen er na verloop van tijd een eigen indeling op na, wat voor hem het best werkt. Mocht je deze eigen indeling van materiaal nog niet hebben, dan vind je onderaan dit artikel een opsomming in een tabel. Hierin staat geschreven hoe een rugzak het best in te pakken is, om rugklachten te vermijden en relatief lekker te kunnen lopen.

Deze tabel is vooral gebaseerd op de grotere rugzak à 40 – 50 liter en à 60 – 75 liter. Wanneer er meer materiaal meegaat, zullen de kilo’s ook stijgen, wat weer meer effect kan hebben op je rug.

rugzak indeling

Over het algemeen hebben de meeste rugzakken van 60 – 75 liter een topvak, hoofdvak, voorvak, ondervak en eventueel zijvakken. Zie plaatje hiernaast.

 

 

 

 

 

 

In elk compartiment heb je materiaal. Het meeste materiaal heb je liever niet nat. Daarom is het aanschaffen van een regenhoes een aanrader. Let wel op, in de meeste tassen is deze inbegrepen. Echter een regenhoes houd vaak niet alles tegen, zeker niet wanneer je even wat uit de tas moet pakken, dan is het inpakken van materiaal in waterdichte zakken een aanrader. Ook kan het zijn dat materiaal van binnenuit nat kan worden door een lekkende fles of drinkzak. Pak daarom al het materiaal in de tas waterdicht in, in verschillende zakken. Er bestaan waterdichte zakken die geen water inlaten, maar wel lucht kunnen doorlaten. Zo kun je het materiaal zo klein mogelijk en luchtvrij inpakken (scheelt weer volume).

 

Draagsystemen

De draagsystemen bij rugzakken verschillen vaak. Zo bestaat er een uitwendig- / en inwendig draagsysteem of de meest simpele versie; de rugzak zonder draagsysteem.

 • Een rugzak zonder draagsysteem is bijvoorbeeld een rugzak voor scholieren, maar ook sommige dag rugzakken hebben geen draagsysteem nodig. Deze worden dan gebruikt voor de kleinere (dag)tochten.
 • Een uitwendig draagsysteem bij rugzakken heeft meestal ruimte tussen rug en rugzak. Dit systeem komt regelmatig voor bij deze rugzakken. Zo werkt de ventilatieregulering nog beter. Tegenwoordig wordt bij zowel uitwendig- / alsook inwendig draagsysteem rekening gehouden met de ventilatieregulering, door middel van een ondersteunend ventilatiekanaal. Dit is een soort geribbeld foam met verticale uitsparingen tussen de twee schouderbladen in.
 • De grotere rugzakken bevatten vaak een inwendig draagsysteem, vanwege het zware gewicht dat erin komt en dus het draagcomfort. Dit zware gewicht voelt namelijk het lichtst wanneer het zo dicht mogelijk tegen de rug aan wordt gedragen. Bij sommige rugzakken kun je het draagsysteem afstellen op jou rug. Dit kan in hoogte, maar ook in de breedte.

Tegenwoordig zijn er ook rugzakken speciaal voor vrouwen. Onder anderen de schouderbanden en heupband zitten dichter op elkaar, zodat de rugzak beter aansluit op het vrouwelijk lichaam (meestal is de romp korter dan die van de man). Voor de vrouw is dit een goede vooruitgang in de ontwikkeling van de rugzak.

 

Hoe te dragen

 1. Wanneer je de rugzak uiteindelijk wil gaan dragen, zorg je dat alle banden; de schouderbanden (schouderbanden ter hoogte van je maag en op de schouder zelf) en heupbanden volledig los zitten.
 2. Vervolgens leg je de rugzak op je rug en klik je eerst de heupband dicht. De gewatteerde heupband moet goed op de heupen liggen, zodat je de banden kan aantrekken. Ook zitten er banden aan de achterzijde van de gewatteerde heupband, tegen de tas aan, trek deze ook aan.
 3. Nu zit de tas stevig op de heupen en hangt de tas naar achter, omdat je nog niets hebt gedaan met de schouderbanden. Trek nu de schouderbanden (ter hoogte van je maag) aan. Je merkt dat de tas lichter aanvoelt, het gewicht heeft zich namelijk verplaatst tot boven de heup(band).
 4. Als laatst trek je de banden op je schouders aan. Deze banden zorgen ervoor dat de tas nog dichter tegen de rug wordt aangetrokken.


Het aantrekken van de banden moet geen pijn doen, wel moet het strak genoeg zitten zodat de tas ook echt op de heupen rust (hiermee draag je namelijk het meeste gewicht).

 

 COMPARTIMENT MATERIAAL TOELICHTING
HOOFDVAK
 • Het meest zware materiaal onderin en tegen de rug aan
 • Bijvoorbeeld eten en extra drinken
 • Dit zwaargewicht draag je dan echt op de heupen en wordt met de schouderbanden dicht bij je rug gehouden.
 • Ook zit het materiaal zo het dichtst bij je zwaartepunt, rugklachten worden zo z.v.m. vermeden
 • Vervolgens kun je het hoofdvak aanvullen met ander materiaal (waarbij zwaarder materiaal weer zo dicht mogelijk tegen de rug aan)
 • Bijvoorbeeld de drinkzak (Camelbag/platypus), brander, tent, regenkleding
ONDERVAK
 • Licht materiaal
 • Materiaal die niet snel (overdag) nodig is
 • Bijvoorbeeld je slaapzak met extra kleding
 • Wanneer je hier zwaar materiaal plaatst, kan dit materiaal nog zwaarder aanvoelen doordat je het niet op de heupen draagt, maar meer hangend aan de heupen
TOPVAK
 • Materiaal dat binnen handbereik moet zijn
 • Bijvoorbeeld EHBO-kit, tussendoortjes (mueslirepen, noten etc.), kompas, zonnebril
ZIJVAKKEN
 • Handig voor klein en licht materiaal
 • Bijvoorbeeld muts, handschoenen, tussendoortjes, spanbandjes
BUITENKANT
 • Zo min mogelijk materiaal
 • Maar wel handig voor wandelstokken
 • Sneeuwschoenen
 • Pikhouweel/ijsbijl
Share

Geef een reactie