UPDATE: 3-7:
De Duitse speleoloog Johann Westhauser heeft inmiddels (twee weken na zijn redding) het ziekenhuis verlaten. Zijn gezondheid is aanzienlijk verbeterd. Westhauser mag nu thuis verder werken aan herstel. Het duurde maar liefst 12 dagen voordat hij uit de grot gered was. Dankzij alle vrijwilligers en hulpdiensten leeft hij nu nog.
De gemeente Bischofswiesen heeft besloten de grot (‘Riesending’) af te sluiten. Er komt nu een stalen hekwerk voor de ingang van de grot. Het is in de toekomst alleen nog mogelijk om de grot in te gaan als men kan aantonen dat dit in het belang van de wetenschap is. Daarnaast is een verzekering die de kosten, van een dergelijke redding dekt ook een must.
UPDATE 19-6:
Na 12 dagen is vandaag om 11:44 het slachtoffer eindelijk gered uit de grot. Naar omstandigheden maakt hij het goed.
UPDATE 18-6:
De reddingsteams zijn gisterochtend om 10:00 uur begonnen om het slachtoffer van bivak 2 naar bivak 1 te krijgen. In dit deel zit echter een hele moeilijke passage met een soort waterval. Een Zwitsers team is nu bezig om speciale apparatuur te regelen zodat het slachtoffer het niet te koud krijgt, of zelfs onderkoeld zou kunnen raken. De reddingswerkers zijn fysiek uitgeput maar mentaal nog helemaal oké! Volgens het huidige schema zal het slachtoffer donderdag of vrijdag uit de grot zijn.
UPDATE: 17-6
Inmiddels zitten we al op dag 10 van de reddingsoperatie in de grot ‘Riesending’ in Zuid-Duitsland. Het slachtoffer zal binnenkort bivak 2 bereiken (zie foto) op ongeveer 500 m diepte. De toestand van de man is nog steeds stabiel en wordt nu ondersteund door onder andere een Italiaanse arts. Zoals het er nu uitziet blijft het weer stabiel en verwachten ze geen grote problemen.
UPDATE: 14-6
De reddingsactie gaat nog steeds door en de toestand van het slachtoffer is nog hetzelfde. Inmiddels is er een communicatie verbinding opgezet tussen de verschillende reddingsstations. Dit doen ze met behulp van Cave-Link. Een systeem dat werkt met twee elektrodes die in de rots bevestigd worden. Zo kunnen ze een elektrisch veld creëren die met andere Cave-Link apparaten opgepikt kan worden. Hiermee kunnen ze afstanden tot wel 1000 m overbruggen.
Foto’s: © Arbeitsgemeinschaft Höllochforschung (AGH)
UPDATE: 13-6
Het slachtoffer dat inmiddels al 5 dagen vastzit in de immens grote grot ‘Riesending’ is klaar voor transport. De artsen hebben hem zo goed mogelijk voorbereid op de tocht naar boven. Door middel van medicijnen en een flexibele drager. Het is echter onvermijdelijk om hem de hele weg te laten ondersteunen door deze drager, maar gezien het slachtoffer hier zelf nog goed op kan anticiperen (dankzij zijn eigen kennis en ervaring) voorzien de reddingswerkers daarin geen groot probleem.
Om de man boven te krijgen moeten diverse oude touwen worden vervangen door nieuw materiaal, maar de helikopter kan vanwege het slechte weer niet vliegen. Ze zijn nu aan het kijken of ze de materialen met kabelbanen of muilezels kunnen vervoeren.
UPDATE: 12-6
De tweede arts heeft vannacht het slachtoffer bereikt. De weg ernaar toe heeft hem een hele dag gekost. De twee Oostenrijkse artsen, samen met een Italiaans team, die nu bij het slachtoffer zijn gaan hem voorbereiden op de lange reddingsactie naar boven. Vermoedelijk kan dit nog 5 dagen gaan duren. Het gevaar van overstromingen in de grot door onweer is nu (nog) niet aan de orde, zo blijkt.
bron: Bergwacht Bayern
Op Zondag 8 juni is een 52-jarige man geraakt door een steen in een speleo-grot (‘Riesending’) in Zuid-Duitsland. De grot is 19,2 km lang en de man ligt op een diepte van 1100 m. Een enorme uitdaging voor de reddingsdiensten!
De avond ervoor ging de man, samen met twee anderen, de grot in. Toen de man gewond raakte moest één persoon uit de groep hulp inschakelen door de klim terug naar boven te maken. Dit kostte hem ongeveer 10 uur. Op het moment zijn reddingswerkers bezig om een plan uit te voeren om de man uit de grot te halen. Dit kan uiteraard alleen gedaan worden door experts en zelfs dan is het nog de vraag óf ze hem er levend uit kunnen halen. De grot is daarnaast ook gevoelig voor overstromingen; als het buiten hard regent kan de grot binnen vol stromen met water, wat gevaarlijk is voor het slachtoffer maar ook voor de reddingswerkers.
Op het moment ligt er een communicatielijn tot 400 meter diepte. De overige communicatie (600 meter) naar het slachtoffer moet op het moment nog mondeling gebeuren.
bron: bgland24
foto: Hugo Clément