UIAA en CE

Door – op november 19, 2013 – in KLIMMEN (ROTS) met geen reacties

UIAA en CE worden vaak in één adem genoemd. Wat betekenen die afkortingen en wat wordt er mee bedoeld? Hieronder staat een kort overzicht van beide afkortingen en waarop ze nou precies betrekking hebben.

 

Over de UIAA

De UIAA staat voor de “Union Internationale des Associations d’Alpinisme”, oftewel “International Mountaineering and Climbing Federation”.

De sport en vriendschap brengt bijna 1,3 miljoen mannen, vrouwen en kinderen samen, vergezeld door hun passie voor de bergen. Een wereldwijde gemeenschap van vrijwilligers. De leden wisselen ideeën uit, geven advies en werken samen aan de volgende gebieden:

  • Behoud van bergen en omgeving voor het welzijn van allen. Onder anderen door het ondersteunen van lokale gemeenschappen, om duurzame ontwikkeling en respect voor de natuur te bereiken.
  • Het verstrekken van betrouwbare veiligheidsnormen voor klimmateriaal en advies over medische kwesties in verband met bergbeklimmen.
  • Het organiseren van wedstrijden in ijsklimmen met het uiteindelijke doel van concurreren op de Olympische Winterspelen. Ze vechten tegen doping.
  • Lobbyen voor de mogelijkheid om voor iedereen op verantwoorde wijze toegang te verkrijgen tot een bijzondere en prachtige, bergachtige omgeving.
  • Jongeren de kans geven om verschillende vormen van vriendschappen, over grenzen en culturen, te overwinnen – het opbouwen van een vreedzame en betere wereld door middel van sport.

 

Geschiedenis UIAA

De UIAA werd opgericht in 1932. Het begon als een overwegend Europese organisatie, maar nu zijn alle continenten vertegenwoordigd. Met 82 lidorganisaties uit 57 verschillende landen. De UIAA wordt door het Internationaal Olympisch Comite erkend als de internationale federatie voor bergbeklimmen.

Sinds 1964 zijn klimmers in staat om klimmateriaal te kopen met het UIAA Veiligheids Label. Het label houdt in dat producten aan de strengste normen voldoen. Sinds 2004 bekroond de UIAA ook degenen die de UIAA milieu- richtlijnen volgen bij het organiseren van activiteiten in de bergen.

 

EN nummer

Naast de CE-markering en de UIAA-markering, bestaat er ook een EN (Europese norm). De EN valt onder het Europees normalisatie-instituut CEN.

Voor de harmonisatie van de normen werkt de UIAA samen met de CEN. In sommige gevallen vraagt de UIAA ​​om aanvullende tests, om de norm strenger te maken dan de EN. Zo kan het zijn dat de UIAA normen enigszins afwijken / strenger zijn dan van de EN-normen. Deze markering staat op materiaal vermeld als (bijv. bij connectors karabiners) EN 12275:2012, hierbij heeft elke categorie zijn eigen EN nummer.

 

CE-markering

CE staat voor Conformité Européenne , oftewel in overeenstemming met de Europese regelgeving.  

De CE-markering heeft twee kanten. Enerzijds moet de markering de vrije handel binnen de lidstaten bevorderen en anderzijds is de markering een indicatie dat het product veilig is.

Binnen Europa worden er afspraken gemaakt aan de hand van verdragen. Omdat Europa geen land of federatie is, hebben de lidstaten afgesproken dat Europese regelgeving mag worden vertaald en mag worden opgenomen in de nationale wetgeving. Daarom is er in de praktijk sprake van “Europese wetgeving”.

Er kan dus worden gezegd dat de CE-markering een wettelijk verplichte aanduiding op producten is, wat valt onder de “Nieuwe Aanpak”-richtlijnen. Dat zijn bijv. elektrische apparaten, gastoestellen, machines, liften, speelgoed, meetinstrumenten en persoonlijke beschermingsmiddelen (veiligheidshelmen, veiligheidskleding, klimmateriaal, etc.).

Doordat de CE-markering op producten komt, geeft de fabrikant aan dat het product aan alle Europese Normen (EN) voldoet (die van toepassing op het product zijn). Hierbij zijn ook de overeenstemmings- of conformiteitsprocedures voltooid. Zelfcertificering is hierbij grotendeels van toepassing als het gaat om het onderzoeken van de conformiteit met de regelgeving voor CE-markering. Dat houdt in dat eventueel benodigde metingen en onderzoek aan producten door de fabrikant zelf uitgevoerd moeten worden, tenzij hij ervoor kiest deze metingen uit te besteden bij een instituut naar zijn keuze.

 

CE-markering & Europese Norm

De CE-markering wordt dus samengesteld uit Europese Normen. Wanneer er op producten de CE-markering staat, voldoen de producten dus aan de Europese Norm. CE-markering is echter een indicatie dat het product voldoet aan deze normen (doordat het product meestal niet door een ‘derde’ partij wordt getest). Wanneer er dus ook UIAA op producten vermeld staat, weet je dat de UIAA de EN onder de loep heeft genomen en dat de testen op basis van de EN uitgebreider op de proef worden gesteld en ook nog eens door een extern bedrijf (derde partij).

 

CE vs UIAA

De UIAA is eerst begonnen met het testen van touwen in 1960 en heeft nu normen voor 20 verschillende categorieën van veiligheidsuitrusting, inclusief helmen, harnassen en stijgijzers. Daarbij is het belangrijkste kenmerk van de UIAA Safety Standards dat ze zijn ontwikkeld door bergbeklimmers en klimmers, voor de bergsport en klim gemeenschap. Dit maakt het de meest aanvaardbare norm in de klim-en bergsport wereldwijd.

De UIAA beschikt dus over een onderzoeksinstituut en kan hierdoor een aanvullende markering zijn op o.a. klimmateriaal. Op deze manier kan het dus zijn dat bijvoorbeeld karabiners twee markeringen hebben; CE (verplicht in de EU) en UIAA (vrijwillig).

 

Voorbeelden

CE CEN UIAA EN

Voorbeeld 1 (alleen CE)

Een klimfabrikant ontwikkelt een nieuwe karabiner. Deze moet voldoen aan de Europese Norm: EN12275:2012. De fabrikant test de karabiner zelf met speciale apparatuur. Als de testresultaten voldoen aan de EN norm dan mag de fabrikant een CE markering aanbrengen op de karabiner, omdat hij kan aantonen dat het product aan de EN normen voldoet. De fabrikant vind het in dit geval niet noodzakelijk om de karabiner aan strengere eisen te laten voldoen en laat het product niet keuren door de UIAA.

Voorbeeld 2 (CE en UIAA)

Voor een andere karabiner (voor via ferrata / klettersteig) wil dezelfde fabrikant wél een UIAA keurmerk op zijn product, omdat er relatief veel ongelukken gebeuren met via ferrata wil hij dat zijn product aan de strengste eisen voldoet. Hij laat het product dus testen door de UIAA. (Het product heeft dus als een CE keurmerk en voldoet daarmee aan de EN normen).

Één van de aanvullende eisen voor karabiners voor via ferrata van de UIAA is; dat de karabiner bij een dwarsbelasting op bijvoorbeeld een (rots)rand nog minimaal 8kN moet kunnen houden. Het kan namelijk voorkomen dat wanneer je valt tijdens via ferrata/klettersteig je karabiner dwars wordt belast. Volgens de UIAA eis moet de karabiner, bij dwarsbelasting dan dus nog minimaal 8kn kunnen houden. Deze eis staat beschreven in de standaard: UIAA 121.

Als de karabiner aan alle aanvullende eisen van de UIAA voldoet, mag de fabrikant het UIAA logo op de karabiner plaatsen.

 

bronnen: UIAA, CEN en Rijksoverheid.

 

 

 

Share

Geef een reactie