Water zuiveren door koken

Door – op juni 20, 2013 – in WATERWINNING / ZUIVERING met 1 reactie
Water zuiveren door koken

Water zuiveren door koken

Een veelgestelde vraag, maar de ophef en onduidelijkheid omtrent het water zuiveren door koken is nog vele malen groter! Met dank aan de Wilderness Medical Society presenteren we u dit artikel over het zuiveren van water door te koken. De uitspraak dat je water 3 minuten moet koken als je hoger bent dan 2000 m of +1 minuut voor elke kilometer die je stijgt heb je vast wel eens voorbij horen komen, deze zijn niet juist!

We kunnen nu met zekerheid zeggen dat dit een mythe is! De wetenschap heeft aangetoond dat door water simpelweg aan de kook te brengen
(op welk hoogte dan ook) het water voldoende wordt gezuiverd!

 

Ziektemakers & verontreiniging (micro-organisme)

Protozoa

Protozoa zijn het grootst van de ziektemakers (tot 1/1000 mm, ofwel 1 micron). Cryptosporidium en Giardia zijn bekende protozoa. Ze kunnen een maag-darminfectie veroorzaken. Afhankelijk van het immuunsysteem kunnen deze protozoa dodelijk zijn!

Bacteriën

Bacteriën als Cholera en E. Coli zijn het meest voorkomend en staan ook wel bekend als ‘reizigers-ziektes’. Diarree en overgeven zijn kenmerkend voor deze bacteriën. Bacteriën kunnen kleiner zijn dan protozoa ( 0,2/1000 mm, ofwel 0,2 micron) maar ook een stuk groter en heel soms zelfs zichtbaar voor het menselijk oog (0,5 millimeter groot).

Virussen

Virussen als Hepatitis A en E komen ook veel voor op reis. Misschien heb je zelfs wel eens een inenting gehaald omdat je bijvoorbeeld naar Thailand of derg. bent geweest. Virussen kunnen echter niet (lang) overleven zonder ‘host’ (protozoa/bacterie) . Virussen zijn nog kleiner dan bacteriën (0,010 – 0,140/1000 mm, ofwel 10-140 nanometer).

(chemische verontreiniging)

Chemische verontreiniging komt soms ook voor, afhankelijk van het gebied waar je bent. Door het water te koken zorg je er niet voor dat deze verontreiniging wordt gezuiverd.

Door water te koken worden alle bovenstaande organismen gedood!

 

Pasteuriseren vs. koken

Om iets meer inzicht te krijgen in het zuiveren van water is er in onderzoeken ook gekeken naar het zuiveren van melk-& fruitdranken. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van pasteurisatie. Een proces waarbij ze voor bepaalde tijd (15-30 sec) een vloeistof op een bepaalde temperatuur houden (ongeveer 70-74ºC). Koken kost veel energie, daarom wordt pasteurisatie veelal toegepast bij processen als melkdranken zuiveren. Door dit proces worden verschillende schadelijke organismen gedood (5-log reductie ofwel 99,999%), waaronder Hepatitis.

Dit is al een goede grondlegging voor de ontkrachting van het verhaal dat water langer moet koken op grotere hoogtes, omdat je op 70-74ºC à 15-30 sec. al 99,999% van bovengenoemde organisme doodt.

 

 

Tabel: doding van micro-organisme

In de tabel staan gegevens afkomstig uit het boek: Wilderness Medicine van Auerbach.

E. Coli* 70ºC/100ºC 1 min./30 s
Cholera* 70ºC/100ºC 1 min./30 s
Salmonella 65ºC < 1 min.
Virussen als bv.
(Hepatitis A en E)
70-74ºC < 1min.
(als in pasteurisatie)

* =

   • De tijd van 1 minuut koken is zo goed als te verwaarlozen. Het water is dan namelijk al voor langere tijd blootgesteld aan hoge temperaturen
   • Je drinkt of nuttigt het water niet gelijk na het koken, hierdoor heeft de watertemperatuur nog meer tijd om de organismen te doden.

 

Kooktemperaturen bij grotere hoogtes

Naarmate je stijgt in hoogte verlaagt de kooktemperatuur. Een aantal voorbeelden:

0 m 100ºC Zeeniveau
1500 m 95ºC Vogezen, de Harz
±4810 m ±84ºC Mont Blanc
8848 m ±72ºC Mount Everest

Met behulp van deze laatste gegevens, kunnen we dus bevestigen dat je het water dus niet langer hoeft te koken naarmate je hoger komt, omdat op 70ºC organisme al gedood worden. Op de top van de Mount Everest heb je naar onze mening wel wat beters te doen dan water te zuiveren.

 

Toelichting

 • Mocht je absoluut 0% risico willen nemen kun je het water 1 minuut door laten koken, ongeacht de hoogte.
  OF
  Het water nog even te laten staan(1 minuut) nádat het gekookt heeft. Hierdoor heeft de watertemperatuur nog meer tijd om de organismen te doden.
 • De Wilderness Medical Society en diverse andere instanties (die ook in ontwikkelingslanden werken, waar de watertoestand vaak slechter is dan in de bergen) adviseren & hanteren dat het simpelweg aan de kook brengen van water volstaat, ongeacht de hoogte waarop je je bevindt.
 • Er zijn instanties die nog steed de veiligheidsmarge van 1 minuut, of zelfs 3 minuten > 2000 m hanteren. Dit doen zij om een ‘super veilige’ marge in te bouwen.

 

Bronnen

 • Wilderness Medical Society -J. Barry
 • Dr. Ken Zefran
 • Wilderness Medicine – Auerbach
 • Wilderness Medical Society Practice Guidelines
 • Met speciale dank aan Dr. Ken Zefran en J. Barry voor hun hulp en ondersteuning bij het mogelijk maken van dit artikel.
  © copyright Wilderness Medical Society – gepubliceerd met expliciete toestemming.

 

Share

Geef een reactie